Війна в Україні виснажує «американську військову машину» – Bloomberg

Війна в Україні виснажує «американську військову машину» – Bloomberg
Американська допомога врятувала Україну
фото ілюстративне

Вашингтону знадобилися роки, щоб забезпечити ту кількість озброєння, яке Україна витратила за тижні

Дослідник зовнішньої політики США в галузі міжнародних відносин Хел Брендс заявив про виснаження «американської військової машини» через Україну. Про це передає Bloomberg.

«США опинилися у складному становищі – Вашингтону знадобилися роки, щоб забезпечити ту кількість протитанкових ракет та іншої зброї, яку Україна витратила за тижні. Частина відповіді полягає в зміні структури економіки США. Американське економічне лідерство зберігається, але тепер тримається на першості високотехнологічної економіки знань, а не на першості у виробництві. Цей перехід дозволив США розробити найдосконалішу зброю в світі, а також ускладнив її здатність виробляти її в масштабах», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що після того, як боротьба за супердержави закінчилася, витрати США на оборону різко впали як частка валового внутрішнього продукту, приблизно з 6% у середині 1980-х до приблизно 3% наприкінці 1990-х. Навіть сьогодні витрати на оборону становлять менше 4% ВВП, порівняно із середнім показником у 7,5% під час холодної війни. Зараз кількість головних підрядників скоротилася з 51 до 5. Також значно скоротилася кількість субпідрядників – компаній, які беруть участь у ланцюжку постачання оборонпрому. 

Брендс також нагадав, що колись у США була неперевершена оборонно-промислова база.

«Колись США мали неперевершену оборонно-промислову базу. До кінця Першої світової війни його верфі будували більше кораблів, ніж решта світу разом узяті. До середини Другої світової війни промислове виробництво Америки в чотири рази перевищувало Німеччину», – зазначає він.

Тим не менш, колумніст вважає, що саме американська допомога врятувала Україну і здатна реально підтримати її у подальшому.

Водночас зазначається, що США зіткнулися з браком навченої робочої сили та проблеми із поставками, спричиненими залежністю від окремих постачальників ракетних двигунів або компонентів артилерійських снарядів. Як приклад Брендс навів єдину фабрику в США, що виробляла чорний порох, важливий інгредієнт військової вибухівки, яка вибухнула в червні 2021 року і з тих пір залишається закритою.

«А тепер уявіть, з якими недоліками можуть зіткнутися США у війні проти Китаю. Пентагон швидко спалив би запаси торпед, ракет і високоточних бомб. Америка може втратити сотні літаків і велику кількість кораблів на початку конфлікту», – пророкує експерт.

Нагадаємо, США сьогодні, 3 травня, оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $300 млн. Про це пише видання Politico із посиланням на неназвані джерела. За інформацією видання, новий пакет включатиме артилерійські та мінометні боєприпаси, вантажівки, важку техніку, запасні частини та ракети Hydra-70.

Раніше у Вашингтоні анонсували, що незабаром нададуть Києву додаткові пакети військової допомоги. Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу додав, що США надали Києву майже все, що Збройні сили України просили «для наступальних операцій, які вони хочуть провести навесні».

Читайте також:  «Кривава бійня». США побоюються можливих катастрофічних наслідків контрнаступу ЗСУ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: