Перезавантаження регіоналів: вони йдуть в парламент, щоб бути «корисними» Президенту

Перезавантаження регіоналів: вони йдуть в парламент, щоб бути «корисними» Президенту

Хмельниччина на цих виборах є ілюстрацією того, як нова влада заважає зламати стару Систему

Чим ближче до завершення виборчої кампанії, тим усе більше розвіюються сумніви, що український парламент заживе по-новому. Обіцяне Президентом Порошенком перезавантеження Верховної Ради, як мертвому припарка: до столичного будинку під куполом пролазить велика кількість діючих нардепів, котрі були на службі Партії регіонів. Їх не зупинить ані вулична «сміттєва» люстрація, ані прокляття мільйонів українців — вони йдуть, щоб бути «корисними» новому Президенту. Адже їм розчистив дорогу сам «Блок Петра Порошенка».

Технологія самовисуванців, і взагалі мажоритарної системи виборів, відроджена за часів Януковича, сьогодні стала у нагоді і Порошенку. Як не парадоксально стверджувати, але провладній силі на передвиборному етапі простіше домовитися з одіозними прохідними кандидатами, аніж виставляти проти них «своїх» завідомо непрохідних. Потім буде дорожче собі, коли екс-регіонали, котрі сядуть у депутатські крісла і торгуватимуть «золотими-срібними» акціями.

Хмельницька область на позачергових парламентським виборах є тим хрестоматійним прикладом, чому Системі не вигідно змінюватися. Краще пройдуть б/у нардепи, на яких можна начепити короткий повідок.

Словом, дежавю. До ВР VIII скликання від Хмельниччини зі 99,9-відсотковою ймовірністю проходять нинішні нардепи Олександр Герега (192 округ) і Володимир Мельниченко (193 округ), котрі були у фракції Партії регіонів.

Бізнесмен і співвласник гіпермаркету «Епіцентр» цього року може побити власний рекорд на парламентських виборах-2012. Тоді за Герегу проголосувало 58,04% виборців. У 2012 році Олександр Володимирович тільки починав збивати докупи електоральну «шпаківню»: у нього були будматеріали і своя робоча сила, але не мав всенародної впізнаваності. За останні два роки показник розбудови «республіки» Гереги (ввійшли Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький, Ярмолинецький райони) вражає: його люди відремонтували десятки шкіл і лікарень! Цим виборцям, даруйте за сленг, пофіг, де, з ким, і за яких обставин був Герега — вони дадуть оцінку за конкретні зроблені справи.

З політичної точки зору дії Гереги можна розглядати як непрямий підкуп виборців. Адже він цілеспрямовано і послідовно «підгодовував» округ, добре знаючи, що рано чи пізно доведеться переобиратися до Верховної Ради.

Мотиви і наміри Гереги добре розуміли опоненти, тому полінувалися виставити гідних кандидатів. Так, 14 вересня на партійних з’їздах провладних політичних сил «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка» 192 округ залишився нецікавим. Пізніше партія Яценюка таки зареєструвала свого мажоритарника Мирослава Мусія. Він хоч і має досвід політичної боротьби проти Гереги (у 2012 році балотувався у 192 окрузі від «Батьківщини» і набрав 17,38%), але цього буде недостатньо: співвласник «Епіцентру» глибоко і надовго зайшов в округ.

Чоловік Інни Богословської, нардеп Володимир Мельниченко теж має тверде підґрунтя, аби втримати депутатський мандат. Для цього навіть постаралися у Блоці Порошенка, безслідно «загубивши» на реєстрації свого кандидата в цьому окрузі.

Діло було так. 14 вересня лідер провладної партії Юрій Луценко оголосив прізвище Василя Ковальчука, який балотуватиметься у 193 окрузі від «Блоку Петра Порошенка». Під час реєстрації у ЦВК «документи» Ковальчука «зникли» і округ Мельниченка виявився «очищеним» від кандидата найретинговішої партії на поточний момент. Як вдалося з’ясувати з власних джерел, 19 вересня документи Ковальчука надійшли до обласного штабу «Блоку Петра Порошенка». Ні штаб, ні юридичний відділ ніяких претензій до оформлення пакету документів не мали. Однак на 1 жовтня в Центрвиборчком так і не прийшли документи від пана Ковальчука. Містика!

Якщо говорити відверто, то пан Ковальчук раніше складав Мельниченку не досить гідну конкуренцію. Вибори 2012 року цьому підтвердження: Василь Ковальчук був членом партії «Об’єднані ліві і селяни» і йшов як самовисуванець, зумів одержати 2,08% підтримки виборців 193 округу, тоді як самовисуванець і член Партії регіонів Мельниченко взяв 44,20%. Нині ж Ковальчук завдяки бренду Порошенка відтягнув би значно більшу кількість голосів.

Конкурентом Мельниченка можна вважати Олександр Мазурчака, який не так давно був правою рукою одіозного голови КМДА Попова. Свого часу цей добродій 10 років керував Кам’янцем-Подільським. Проте ця стрічка з біографії Мазурчака, навпаки, може вистрілити проти нього (місцеві неоднозначно оцінюють його діяльність як мера). Натомість Мельниченко має сьогодні міцну опору у вигляді діючого міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича, який з минулих парламентських виборів продовжує бути рупором нардепа у місті.

Є ще один персонаж, який у 2012 році виграв 188 мажоритарку і сьогодні знову йде на вибори — це позафракційний Сергій Лабазюк. Він після вигнання Януковича з країни ввійшов до депгрупи «Суверенна європейська Україна». Пан Лабазюк навідріз відхрещується від співпраці з ПР, але голосував за закони 16 січня. Також хмельницькі два телеканали «Ексклюзив» і «TV 7+» (належать Лабазюку — авт.) разом орендують приміщення у сина екс-губернатора Хмельниччини, регіонала Василя Ядухи.

У парламенті VII скликання Лабазюк, будучи членом Народної партії, гуртувався довкола неофіційного об’єднання Литвина-Єрємеєва. На цьогорічних виборах хмельницький мажоритарник балотується самовисуванцем і безпатійним. Акцент робить на військовій тематиці (мир в країні, підтримка і оборонноздатність українських солдатів тощо). Опонент №1 Сергія Лабазюка — кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Коліщак. У 2012 році Коліщак програв Лабазюку 469 голосів. На мажоритарці Хмельниччини з’явилася «чорна конячка» — у 189 окрузі балотується заступник голови ТОВ «Епіцентр К», безпартійний Андрій Шинькович. Це означає, що нардеп Герега тягне до Верховної Ради свого «білого комірця». Певна «обробка» цього округу була зроблена Олександром Володимировичем ще 2012 року, коли ЦВК не «нарізала» по-новому округів. Нині ж активно фінансовий ресурс направлений уже на перемогу підлеглого. Відповідно, непереливки буде нардепу від «Свободи» Ігорю Сабію, котрий знову висунувся у 189 окрузі, де два роки тому святкував непросту перемогу над регіоналом. Боротьба за м’яке і тепле депутатське крісло набирає нової ваги. Запит суспільства на перезавантаження парламенту, скоріше,

законсервується до чергових виборів до ВР.

Також читайте:

Территория П. Виннитчина порожняк не гонит

Выборы на Донбассе. В бой идут Калетник, муж Королевской, зять Джарты и группа Ахметова

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: