Депутат-комбат Юрій Береза: На місці Гелетея я б застрелився після Іловайська

Депутат-комбат Юрій Береза:  На місці Гелетея я б застрелився після Іловайська

«В «Дніпро-1» зарплатня доходить до 20 тисяч гривень і більше»

Не удавана скромність та армійська лаконічність – перше, що кидається у вічі в інтер’єрі кабінету народного депутата, комбата полку «Дніпро-1» Юрія Берези. На стінах – карти України, окремо крупним масштабом – карта Сходу, невибагливі столи з купою папок та звичайні офісні стільці . Таке нехитре облаштування. «Вітаю! Яблуко будете?» – сходу питає депутат-комбат. Береза – не лише комбат, він – заступник одного зі співголів фракції «Народний фронт» (також комбата Андрія Тетерука.

На початку агресії Росії на Донбасі Береза очолив Штаб національного порятунку, заснований на Дніпропетровщині. У квітні 2014 року став командиром добровольчого батальйону «Дніпро-1». В серпні він на бронеавтомобілі разом з іншими бійцями прорвався з «Іловайського котла». Геройський вчинок зробив Юрія відомим на всю країну. Відео цього подвигу в мережі переглянули сотні тисяч користувачів.

Вже у вересні Береза опинився у виборчому списку «Народного фронту» під престижним №10. Тоді Юрій казав, що в політику іде заради п’яти законів. Перший – про створення Національної української армії, другий – створення поліції, третій – про резервну армію, четвертий – про відновлення ядерної зброї, п’ятий – про забезпечення всіх учасників визвольної боротьби на Сході України. Як тільки ці закони будуть прийняті, Береза обіцяє покинути парламент. Ще комбат запевняв, що в найближчі п’ять років Україна стовідсотково поверне Крим. Хоча після окупації на території півострова Береза жодного разу не бував.

-- «Всі вважали: от ми добралися, треба «тирити». «Натиримо» – і підемо далі»

Пане Юрію, зараз в кулуарах багато розмов про створення нової депутатської групи на основі неформального депутатського об’єднання «Укроп». Про це розповідали в інтерв’ю «Главкому» і Борис Філатов, і Андрій Денисенко. Туди мають увійти дніпропетровські депутати та мажоритарники. Чи надходила вам вже пропозиція увійти до «Укропу»?

Ні, не надходила.

Що вам взагалі відомо про процес створення цієї групи, і за рахунок яких фракцій вона буде збільшувати свою чисельність?

Парламент – демократичне місце, там мають право існувати всі ініціативи, які надходять від депутатів. Якщо на це є політична воля депутата, то чому б і ні?

Вас часто можна побачити поруч з депутатами Борисом Філатовим, Володимиром Парасюком: тими, хто ініціює створення цієї групи.

Можливо, це просто ще не на часі. Реально, до мене ще ніхто не підходив з подібною пропозицією. Ця ідея, до речі, була ще Філатовим озвучена на початку каденції. Тоді розмови були. Зараз відновились.

Ще одна топ-нема - позбавлення недоторканості восьми депутатів. Це може стати випробуванням для коаліції на міцність?

Моя позиція така: недоторканість треба знімати з тих людей, які, в першу чергу, повинні відповісти за вбивства на Майдані. Я, наприклад, хотів би, щоб недоторканість почала зніматись з Олександра Вілкула, Бориса Колєснікова, Юрія Бойка, Сергія Ківалова, Сергія Льовочкіна. Вони мають стосунок до того, що відбувалось на Майдані, що був втрачений Крим, почалась війна на Сході. Це було б правильно і справедливо. Якщо хтось із депутатів «Народного фронту», БПП порушує закон він повинен відповідати. Але наголошую: мене цікавлять все-таки розслідування і зняття депутатської недоторканості з тих людей, які причетні до масових вбивств українців.

Чи надовго ця коаліція?

Яка б вона не була, вона на сьогоднішній день існує. Згадайте 1917, 1918, 1919 роки: коли ЗУНР та УНР припинили своє існування через те, що наші діди та прадіди не змогли домовитись. На сьогоднішній день виживання України лежить в площині президент-уряд-парламент. Як це не назвіть, але без взаєморозуміння та рівних партнерських стосунків між ними майбутнього України не буде. Всі повинні відповідати за те, що відбувається в нас в країні. Іде війна, немає помітних та істотних успіхів в економіці… Мені б хотілось, насправді, щоб ці три стовпи, на яких стоїть зараз Україна, на яку покладає надію народ, вистояли і не чубились.

Всім так хочеться… Але спостерігаємо іншу картину.

Моя позиція однозначна: я неспроможний тільки домовлятись з тими, на чиїх руках є кров українців. Зі всіма іншими я готовий домовлятись.

-- «Доречніше зараз було б, аби міністром оборони була жінка»

Нещодавно комітет Верховної ради з питань національної безпеки та оборони, членом якого ви є, звинуватив чиновників Міноборони у переплаті 120 млн гривень при закупівлі палива. Депутати вимагали терміново переглянути контракт. Чим все це закінчилось?

Ситуація не змінилась.. Якщо ми зараз виведемо все Міністерство оборони і Генеральний штаб, вивеземо за Київ та розстріляємо, то ситуація у військах, на передовій, на воєнних заводах тільки покращиться. На жаль, змін, які повинні зараз бути в країні, де йде війна, немає.

Новий міністр оброни Степан Полторак запросив на роботу в міністерство волонтерів. Виходить, це ніяк не вплинуло на зменшення корупції?

Я кадровий військовий. Є певні моменти мого бачення військової історії взагалі. Мабуть, доречніше зараз було б, аби міністром оборони була жінка, яка ніколи не мала відношення до армії. Системно мені на сьогоднішній день не подобається ні Міністерство оборони, ні Генеральний штаб. Крапка. Далі не хочу говорити.

До речі, щоб ви знали: попередній міністр оборони Валерій Гелетей скаржився на мене до прокуратури, що я йому погрожував вбивством після виходу з Іловайську.

Повернемось до ситуації у фракції «Народний фронт». На початку квітня ваші соратники не підтримали ініціативу коаліції щодо створення тимчасової слідчої комісії з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів ЖКГ. Чому?

(Глибоке зітхання. Все ж таки ми делегували прем’єр-міністра в уряд, який несе певну відповідальність, в тому числі і за економіку.

Комусь треба брати на себе відповідальність за непопулярні кроки. А підвищення тарифів - це один з тих моментів, які треба впроваджувати. Завдання уряду – не вмішуватись і не заважати працювати економіці і допомогти тим, хто не може вижити в цих умовах. Це надважливо.

Багато тих речей, які ми робили 24 роки, не були на благо держави. Всі вважали: от ми добралися, треба «тирити». «Натиримо» – і підемо далі.

Але зараз потрібні непопулярні кроки. Підвищення тарифів – один з них. Це хрест, який ми несемо, наша відповідальність.

-- «В «Дніпро-1» зарплатня доходить до 20 тисяч гривень і більше»

Неоднозначна ситуація склалась довкола вашого полку «Дніпро-1». На каналі «1+1», який належить Ігорю Коломойському, несподівано прозвучала критика на адресу «Дніпро-1». Хоча раніше це формування називали ледь не приватною армією олігарха. В той же час на ICTV, що належить Віктору Пінчуку, який веде судову війну з Коломойським, тепер говорять про бойові заслуги полку. Як можете це прокоментувати такі зміни?

Насправді Коломойський має відношення лише до створення, але в «Дніпра-1» ніколи не було власників. «Дніпро-1» - це міліцейська структура, яка підпорядкована міністру внутрішніх справ. От і все. Не може міліцейський підрозділ нікому належати. Тоді то був батальйон, зараз – полк. Над ним стоїть міністр МВД і президент. Це державна структура, міліцейський полк.

Борис Філатов, колишній заступник Коломойського, не приховував, що приватівська команда допомагала батальйонам.

З жовтня місяця минулого року риторика Філатова помінялась. З жовтня вони не допомагають.

Чому?

Тому, що ми – міліцейський полк. І в певний момент.. Дехто, не буду називати прізвищ, подумали, що вони можуть приватизувати міліцейський підрозділ, що можна його використовувати. Полком «Дніпро -1» командує міністр внутрішніх справ і більше ніхто. Це підрозділ, створений з добровольців, 300 людей постійно знаходяться на передовій. Це героїчний підрозділ, в Пісках він не знав ще жодної ротації. Як зайшли з червня місяця, так з Пісків не виходили.

За якими критеріями ви набираєте в «Дніпро-1» людей? Конкуренція за добру зарплатню є. Якщо не помиляюсь, це 10 тисяч гривень?

Там зараз і більше платять. Наскільки я знаю, зарплатня сягає і 20 тисяч. Це в тих, хто на передовій. Там чітка шкала. Я навіть не орієнтуюсь, але і за 20 тисяч є і більше. Але це платить держава - Україна.

Щодо критеріїв відбору?

Патріотизм, духовність, любов до держави. Кажу відверто: наскільки довго людина знаходиться на передовій – від цього і залежить його зарплатня.

Яка наразі чисельність полку «Дніпро-1»?

700 людей.

Щодо ситуації з розслідуванням Іловайської трагедії. Ви казали, що відповідати за події під Іловайськом мають екс-міністр оборони Валерій Гелетей, начальник Генерального штабу Віктор Муженко та Петро Литвин, який під Іловайськом командував сектором «Д». Розслідування так і не зрушило з місця?

Звичайно. В мене зараз немає жодних даних щодо розслідування Іловайської трагедії.

Жодних документів?

Я вам просто хочу сказати, що поки Муженко – керівник Генерального штабу, Литвин не понесе відповідальність і ми не будемо знати реальної ситуації по Іловайську.

Чому так?

Бо він зацікавлена особа.

В березні військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що під Іловайськом загинуло 360 людей. Через місяць озвучуються інші дані - 459 жертв. Поясніть, чому такі розбіжності?

Не можу пояснити. Цифри – то до Матіоса.

Ваш полк був під Іловайськом, тому ви мали б мати уявлення про кількість жертв. «Дніпро-1» скількох бійців тоді не дорахувався?

Зараз я можу казати тільки про підтверджених 18 людей.

Після трагедії під Іловайськом було допитано більше 700 осіб. Чи давали свідчення ви?

Депутатській комісії давав . В прокуратурі ще не був. Я не вірю в це слідство до тих пір, поки керівник Генштабу Муженко.

Відомо, що на виклики на допити байдуже реагує комбат «Азову» Андрій Білецький. Його викликають – він не приходить. Як думаєте, йому є що приховувати?

Я не можу зараз робити висновки стосовно Іловайська. Знаєте чому? Тому, що не проведене розслідування. На місці Гелетея я б застрелився після таких подій під Іловайськом. Але він тоді поскаржився на мене в прокуратуру. В наших генералів немає порядності і немає честі. Якщо зараз почну коментувати – вони будуть казати, що я впливаю на слідство. Після війни я напишу мемуари і там буде багато чого цікавого про Іловайськ, ви все почуєте. Але зараз я не готовий це озвучувати для широкого загалу. Я не байдуже відношусь до Іловайську. Перші втрати «Дніпра-1» були під Іловайськом…

Сам Гелетей в інтерв’ю «Главкому» висловив переконання: масову загибель наших бійців під Іловайськом влаштував підступний Кремль.

Це не рука Кремля. Якщо ти стаєш міністром оборони, в тебе є Головне розвідувальне управління і ти не знаєш, що на території твоєї держави заходять дві ворожі бригадні групи, а ти дуриш своїх підлеглих, які знаходяться в глибокому оточенні.

Бізнесмени використовують батальйони в свої цілях. Ви погоджуєтесь? Сайт МВС Рівненщини повідомляв в січні цього року, що бійці «Дніпро-1» заходили на територію «ЗАО Рівенського ливарного заводу» з метою «вирішення непорозумінь між орендодавцем та орендатором». Чи було таке?

Треба звернутись до МВД Рівненщини, щоб вони це прокоментували. «Дніпро» не використовується ні в яких цілях. Це міліцейський батальйон. Що я далі маю пояснювати? Команди віддає міністр МВС.

Кому тоді вигідно таку інформацію публікувати в офіційних джерелах?

Ви навіть не уявляєте, скільки зараз шайок є на передовій, які піднімають прапор полку «Дніпро-1» , ми їх ловимо, відбираємо шеврони. На жаль, з одного боку, це говорить про те, що це певний бренд. Але цю марку використовують нечистоплотні люди. «Дніпро» - це вже легенда. Всі батальйони добровольчі – це певна легенда. Ви знаєте, скільки зараз «Айдарів»?

До речі, «Айдар» найбільше звинувачують в мародерстві.

Як з цим боротися, якщо на Житомирщині, наприклад, три «Айдари» воюють за, здається, паперову фабрику. Але це немає стосунку до тих бійців, які є на передовій.

Як можна побороти цю проблему?

Ми робимо все, щоб цього не було. Повірте мені. Ви знаєте, скільки коштів збирають під «Дніпро-1»? В нас спеціальна група літає зараз по всій Україні, тільки з’являється інформація, що там-то на такий-то то рахунок волонтери збирають на допомогу начебто полку «Дніпро -1». Такий в нас час.

Ігор Коломойський, під час скандальних подій з підприємствами «Укрнафта» та «Укртранснафта» казав, що може перекинути бійців на Київ. Це було під час його телефонної розмови з Андрієм Коболєвим, головою «Нафтогазу». Зрозуміло, що Коломойський – емоційна людина. Але ви не відчуваєте реальної загрози приватних армій?

Ігор Валерійович - нормальна людина. Я спостерігав цей конфлікт і хочу з усією відповідальністю сказати, що жодної людини з полку «Дніпро-1» на той час в Києві не було. МВС було підняте на ноги, перевіряли кожного: де, що, щоб заперечити або підтвердити це. Але жодної людини, навіть в нас на лікуванні на той час не було в Києві. Закордоном були, а в Києві ні. Тим більше зі зброєю.

На основі чого депутат Сергій Лещенко з «БПП» поширив цю інформацію.

Послухайте, ми («Дніпро» одночасно знаходимось в 10-15 місцях. Якщо порахувати все, що приписують «Дніпру», то особового складу буде не достатньо…

В березні 2014 року ви звертались до Ріната Ахметова, щоб він очолив Донецьку облдержадміністрацію. Яка була його реакція на ваше звернення?

В березні минулого року був направлений відкритий лист пану Ахметову стосовно того, що він, так як і Коломойський, який очолював Дніпропетровську ОДА, має очолити Донецьку область для того, щоб не допустити війни на сході. В нього на той момент було 17 тисяч озброєних людей з охорони, які могли б стабілізувати ситуацію і не допустити захоплення СБУ, ОДА і т.д. Думаю, якби Ахметов був порядний, патріотичний хоча б на 10% , то війни в Донецьку і області не було б. Думаю, що він загрався з шантажем київської влади і ми отримали війну.

Відставка Коломойського і зміна влади в Дніпропетровській області відбилась на обороноздатності області?

Я зараз почав менше бувати в Дніпропетровській ОДА. З адміністрації зараз пішов

штаб Національного захисту, який там раніше знаходився. У нового керівника ОДА (Валентин Резніченко, – «Главком» інше бачення. Він вважає, що в нас мирний час. Але треба дати йому час реалізувати себе.

Чому Філатов взявся перевіряти діяльність депутата від «БПП» Вадима Нестеренка, який є радником очільника Дніпропетровської ОГА? Ви зробили репост аналізу перевірки зі сторінки Філатова…

Я прочитав пост Філатова. Якщо все це правда – то це дуже неправильно. (Нестеренко проігнорував засідання Ради, коли відбувалось голосування по засудженню Російської агресії – «Главком». Нестеренко не є взірцем тих людей, на яких потрібно рівнятись і до порад яких потрібно дослухатись.

Ви казали, що протягом 5 років на 100% можна буде повернути Крим. Це була емоційна фраза перед виборами? Чи у вас є план? Поки що процес повернення Криму не зрушив з місця.

Чому це? Поїдьте в Крим. Дізнайтесь, яка там ситуація. Потім ми з вами про це поговоримо.

А ви коли останній раз коли були в Криму?

Ще до окупації… Але я знаю, яка там ситуація. Там дуже не просто, складно і дуже голодно.

Тобто ви натякаєте, що в Криму щось таке трапиться, що він сам повернеться до України?

Наприклад, революція. Заворушення і все інше.

Ще ви казали, що не вірите Володимиру Рубану, який опікується обміном полонених. Чому?

Це особисте. Я не хочу це коментувати. Це довго. Взагалі, окрема розмова. Де він зараз, до речі?

Місяць тому був в Києві ще. Заходив в «Главком».

Ну по-перше, Рубан – не генерал, а старший лейтенант.

Але пишуть і відкритих джерелах, що він генерал-полковник.

Але я знайомий з тими, з ким він служив разом. Він звільнився старшим лейтенантом. Уточніть, хто йому присвоїв звання генерала.

Ситуація на Донбасі зараз загострюється: всупереч Мінським домовленостям обстріли Широкіно, Пісків посилюються. На вашу думку, чи може щось зараз бути альтернативою Мінським домовленостям?

Альтернативи Мінським домовленостям на сьогоднішній день, на жаль, немає. Альтернатива – велика, сильна, українська армія, яка закриває кордон з Росією сама своєю зброєю. Виходить на кордон, закриває і зачищає від російського генетичного сміття нашу територію. Іншого варіанту нема. Є ще міжнародні інструменти.

Але більшості місій я не вірю. Наприклад. Місія ОБСЄ – вона проросійська насправді.

Агресія Росії буде продовжуватись рівно стільки, скільки дозволить Німеччина та Франція. Агресію проти України дозволили ці дві країни. Вони несуть найбільшу відповідальність.

Що зараз можуть зробити ці країни, аби якось у нас поліпшилась ситуація?

Тільки економічні санкції. Розумієте, нам треба виходити на кордон. Якщо ми візьмемо під контроль кордон, тоді не буде ніяких питань. Росії вигідне Придністров’я чи Абхазія на Донбасі. Воно зараз потихеньку «тирять» всі заводи, майно вивозять. Росія – це орда. Це не держава. Вся її історія пов’язана з певним грабунком.

Джерело фото: Юрій Береза, Facebook

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: