Богдан Яременко Народний депутат України

Війна цивілізацій. Не вірю

Не вірю, зокрема, в те, що цією доктриною можна пояснити вбивство французьких карикатуристів.

Не вірю, зокрема, в те, що цією доктриною можна пояснити вбивство французьких карикатуристів.

Як в цю доктрину вписується вбивство шиїтами сунітів? Як в неї вписується вбивства представниками ідеологічного православ»я руського міра священнослужителів інших християнських церков?

Як в цю доктрину вписується заступництво мусульманських муфтіїв за християнських священнослужителів на Донбасі і в окупованому Криму?

В кожному суспільстві, народі, державі, релігії є сили, які закликають до стриманості, і ті, хто закликає фізично чи духовно знищувати усе, що не подібне до нього. Значно більшого досягають ті народи, які вміють протистояти спокусі оголосити ворогом усе, що не вкладається в прокрустове ложе власних уявлень про світ.

Щоправда бувають і народи, які у переважній більшості підпадають під дурман мракобісся, тоталітаризму. Це, на жаль, сьогодні відбувається з росіянами. Але історія вчить, що подібні варварські режими, хоч і виникають періодично, але довго не живуть і, зрештою, знищують самі себе.

Мене шокують заклики підтримати Марін Ле Пен (щоправда з боку українців ця підтримка, на щастя, в будь-якому разі не може бути інакшою, ніж декларативною), бо вона має нібито покласти край «ісламському засиллю» в Європі. Що це за ідеї? Чим це відрізняється від вбивства за малюнки? Як можна протидіяти присутності мусульманських громад, наприклад, у Франції, якщо вони з»явилися в Європі раніше за саму Францію? Як про щось аналогічне можна говорити в Україні, де частина корінного населення є нехристиянською - мусульманами і іудеями?

Особисто я не став би малювати карикатури ні про іслам, ні буддизм, ні християнство (навіть якби умів), але я вважаю це важливим для себе, щоб право робити це мали інші. Я не буду брати участь в релігійних відправах ні в мечеті, ні в синагозі, але для мене життєво важливим є право і можливість для інших робити це без обмежень.

Але без будь-яких застережень і вагань треба уміти зупинити і покарати замахи на свободу. Без різниці - свободу індивідуальну чи колективну.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: