Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Недоторканність депутатів: шуму багато, але нардепи не надто розуміють, що відбувається

Зараз іде процедура запуску конституційних змін щодо недоторканності депутатів.

Шуму багато, але самі депутати не надто розуміють, що відбувається. Сьогодні йде попередня процедура включення до порядку денного з одночасним направленням до Конституційного суду. Саме так вона називається. Це не перше читання. Нема в конституційному процесі першого й другого читання. Іноді для простоти так називають друге й третє голосування.

Зараз для позитивного рішення потрібно 226 голосів. Оскільки це не голосування за текст законопроекту, а лише за направлення, то одночасно можна підтримати обидва проекти. Також Левченко кричав (таки кричав, щоб не сказати гірше) про певні порушення регламенту, включно з термінами розгляду. Він посилається на норми розгляду законопроектів, але замовчує, що процедура змін до Конституції спеціально виписана в іншому розділі регламенту й там особлива процедура.

Після висновків Конституційного суду Рада в найкоротші терміни має їх розглянути й, якщо вони позитивні, проголосувати за попереднє схвалення 226-ти голосами. А на наступній черговій чи будь-якій пізнішій черговій сесії має проголосувати текст остаточно. Тут уже 300 голосів.

Право вето до законно прийнятих змін Конституції застосовуватися не може.

Доки писав, Рада таки проголосувала за направлення обох проектів. Обидва навіть не 226 голосами, а конституційною більшістю зі значним запасом. Подібний результат прогнозую й на процедурі попереднього схвалення. Але за проект Левченка з невідкладним введенням змін навряд чи набере голоси – відразу полізуть заяви: «Ми двома руками за, але тільки з тим чи іншим». Аби лише не проголосувати. За президентський (вводиться в дію для наступного скликання) можуть проголосувати, там таких пересторог в окремих нардепів буде менше. 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: