Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Вибори в Чехії: ситуація для України більш, ніж серйозна

У нас часто дуже спрощено підходять до інтерпретації міжнародних новин.

Уже з купи каналів почув, що в Чехії перемогла пропутінська сила місцевого олігарха. Шановне панство, ситуація в Чехії після цих виборів для нас більш, ніж серйозна, але через зовсім інші причини, тому не треба розповсюджувати таку дезу.

Андрій Бабіш, лідер партії ANO та найвірогідніший кандидат на пост прем’єра, який явно нечистий на руку, є хорошим пустобрехом, але навіть відвертим популістом його називати – це вже буде викривленням істини. Він був міністром фінансів у нинішньому вельми прагматичному уряді й мусив піти не через популістські чи непродумані дії, а внаслідок фінансових спекуляцій із субсидіями Європейського Союзу.

А ще він не був помічений у явних проросійських настроях, діях чи заявах. Навпаки, зразу після виборів заявив, що йому не по дорозі з тими, хто хоче руйнувати чи послаблювати ЄС, та ухильно запросив до коаліції нинішніх членів коаліції, з якими раніше працював в уряді.

За моїми даними, Бабіш прагне орієнтуватися на Дональда Трампа. Ця тенденція, як певний виклик Німеччині й Франції, характерна для багатьох центральноєвропейських політиків. І це не аж таке вже велике зло, а може й навпаки.

Щоб дуже поверхнево зрозуміти сутність цієї людини, уявімо собі когось із наших аграрних олігархів там з «Миронівського хлібопродукту», «Гаврилівських курчат» чи ще кількох. І от такий колективний чеський Юрій Косюк раптом здобуває перемогу на виборах. Йому що – Росії з її злиднями треба?

Йому потрібний ЄС із його мегаринком, але при тому він прагне перегляду квот, умов, стандартів. А ще, як такий собі сільський консерватор, він доволі закостенілий у багатьох стереотипах, тому готовий опиратися численним законам ЄС, які поглиблюють лібералізм, в тому числі й у вельми сумнівних сферах, а також він проти прийому мігрантів і схильний до ксенофобії.

Зараз проблема вже не в Бабіші, а в його стійкому іміджі порушника законів та людини, яка зловживала коштами ЄС. Він – особа, проти якої ведеться кримінальне розслідування. І незалежно від його результатів, класичні партії Чехії не готові йти на репутаційні ризики через коаліцію з таким політиком.

Це, як у нас в 2014 заявляла «Самопоміч», що не потерпимо в коаліції тих, хто голосував за закони 16 січня або мав стосунок до ПР. Ніби й правильно з погляду моралі, та й тоді це нічим не шкодило, бо запас голосів був колосальний. А якби постало питання, як у Чехії: сумнівна, але проєвропейська коаліція, чи ще більш сумнівна, але вже проросійська й антиєвропейська?

А Бабішу треба терміново конвертувати перемогу в посади, владу й ресурси... Що в нього виявиться сильнішим: політичні погляди чи особисті інтереси? Враховуючи його особу, чомусь думаю, що друге.

Це той випадок, коли, на жаль, правильні, але дуже штивні й негнучкі в застосуванні цінності можуть принести більше шкоди, ніж добра. Бо союз Бабіша хоч з націоналістами, хоч з комуністами чи навіть із піратами (це особливо вірогідно, але недостатньо) не є аж настільки не реальним. І тоді ще одна країна хоч і не перейде під прямий вплив Москви, але стане проблемною та ризикованою як для ЄС, так і для нас. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/10/24/vybory_v_chehii_sytuatsiya_dlya_ukrainy_bilsh_nizh_seryozna_1191793

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: