Дарія Гайдай Аналітик, Інститут світової політики

Євробачення. Без політики ніяк

Фото: Andres Putting (EBU)

Росіяни зараз найгучніше лають політизованість конкурсу.

Однак лише вчора вони вірили, що переможуть, бо сусіди і політичні союзники не підведуть. Тобто коли ти перемагаєш з допомогою політики - це добре, а коли навпаки, то це змова, ЦРУ і т.д. ))

По-друге. Діаспора і дружнє голосування сусідів справді допомагають отримати кілька десятків балів, однак самі політичні міркування НІКОЛИ не забезпечать перемогу. Історія 10 останніх років Євробачення - переконливий тому доказ.

Для мене найбільш яскравим моментом минулої ночі стали результати з Сербії, Македонії, Боснії. Важко знайти іншу країну Європи, де Росію так люблять як в Сербії. Однак жюрі проголосувало за Джамалу, бо, я впевнена, відчуло її біль через музику. 12-ки були винагородою українці за неповторний музичний експіріенс. У цьому і полягає особлива "магія" Євробачення...)))

Організатори конкурсу постійно ламають голову, як позбутися політики у голосуванні. Але це неможливо. І не тільки тому, що учасники представляють свої країни, а тому, що переможець (країна, а не співак) отримує такий крутий приз, як можливість приймати у себе гостей зі всіх європейських країн! Куди ж тут без політики?

Небажання жюрі і глядачів з різних країн Європи їхати наступного року в гості до Путіна цілком зрозуміле. Ви собі уявляєте представників Литви, Естонії, Грузії в одній залі з Путіним на радісному шоу? Ніхто якось не замислювався, що ряд країн, швидше за все, просто відмовилися б їхати у Москву...Російське Євробачення розділило б і пересварило ЄС, як і пострадянський простір.

Отже без політики ніяк...вона невід'ємна частина Євробачення і це добре. Позбавити Євробачення політичного виміру означає відмовитися від цінностей демократичної Європи.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: