Юрій Федоров військово-політичний експерт

Путін зробив чотири грубі помилки, розпочавши війну проти України

Російський диктатор став жертвою власних ілюзій
фото з відкритих джерел

Розрахунок на слабкість і розкол західних країн виявився марним

Звичайній, не наділеній владою людині помилки часто прощають, а за злочини карають. Політику, особливо авторитарному лідеру держави, що перемогла, часто прощають злочини. Але помилок, які призвели до поразки, такому лідеру не вибачать.

Путін, розв'язавши війну проти України, зробив як мінімум чотири грубі помилки:

  1. Він переоцінив міць своєї армії. Крім усього іншого, вона була сформована як армія бліцкригу, і до затяжної війни, як з'ясувалося, нездатна. Спроби підвищити її бойову міць, наприклад, шляхом хаотичної мобілізації, лише затягують агонію.
  2. Він недооцінив рішучість та здатність українського суспільства, армії та влади чинити опір агресії. Незважаючи на найважчі жертви та втрати, Україна зовсім не збирається капітулювати.
  3. Розрахунок на слабкість і розкол західних країн виявився марним. Незважаючи на опортуністичну позицію низки політичних діячів, Захід консолідувався і надає Україні все більшу військову допомогу.
  4. Китай зайняв, по суті, нейтральну позицію замість того, щоб підтримати свого стратегічного партнера.

Ці прорахунки Путіна далеко не перші. Він втрутився у громадянську війну у Сирії, розраховуючи, що це дозволить йому відновити відносини із Заходом, але помилився. Він сподівався, що «розвернувшись на Схід», Росія зможе створити військово-політичний союз з Китаєм – знову помилка. Він зробив ставку на прихід до влади Дональда Трампа. Але за Трампа США прийняли найжорсткіші, за довоєнними часами, санкції проти Росії.

Помилки Путіна є закономірними. Вони – наслідок його психічних аберацій: нездатності вчитися на минулому досвіді, неадекватної оцінки наслідків прийнятих рішень, завищеної самооцінки та одночасно жахливого комплексу неповноцінності, параної, проектування на партнерів власної мотивації та установок, схильності до агресії як єдиного засобу виходу з реальних чи уявних глухих кутів. А тому 70-річний ювілей може стати останнім днем ​​народження, який Володимир Путін відзначає як президент Росії.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: