Єгор Фірсов Народний депутат 7 та 8 скликань

Медицина на фронті. Що потрібно терміново міняти

Теми, що рятують життя наших воїнів, ігнорувати не можна

Багато поранених помирають від втрати крові ще під час евакуації

Одразу прошу не сприймати цей текст, як критику когось. У нас іде війна і на ній не буває ідеальних рішень. Але час минає, нашу систему треба вдосконалювати, а помилки мінімізувати. Мова піде про військову медицину – те, що зберігає безцінне, життя і здоров’я наших воїнів.

Перше, з чого почну – це знання. Їх дуже бракує. У випадку поранення на «нулі», як правило боєць надає собі допомогу сам, або його товариш. Або це робить військовий медик, якщо він є, і якщо він є поряд. Вже далі йде евакуація, і вже після цього, до роботи стають лікарі шпиталю. Від поранення і до потрапляння в шпиталь можуть пройти години!

Тому, знання самих військових про першу допомогу – це дуже важливо.

На законодавчому рівні треба закріпити, що не допускається до фронту боєць, який не пройшов тижневі курси з тактичної медицини.

Треба збирати тренерів для всіх військових частин. Відкривати центри, вписувати цю позицію у військові доктрини. Через елементарний брак знань ми втрачаємо людей, там де не мали б втрачати. Йдуть кращі з кращих, лише тому, що не навчили накладати турнікет, а це 3 дні практики. Ми не можемо і не маємо собі такого дозволяти!

Друге, про що хочу сказати це логістика, обладнання і забезпечення. Ви бачили, що лежить у аптечці військових? Якщо аптечка є – то у більшості випадків там турнікет, або навіть Джут Есмпарха, та бінт. А має бути затверджений перелік, з десятка позицій.

Багато поранених помирають від втрати крові ще під час евакуації.

Є точки фронту, де взагалі немає реанімобіля, щоб нормально довезти пораненого до шпиталя з крапельницею, після втрати крові.

Або реанімобілі в дуже поганому стані. І мова йде тут не про супер броньоване авто. Мова про звичайну карету швидкої допомоги – ті, що працюють в кожному населеному пункті. Повторюсь – від «нуля» до шпиталю можуть пройти години. І вести пораненого доводиться у дуже важких умовах.

Третє – медичний персонал. Це шок, але на деяких позиціях немає лікарів-хірургів. Я навмисно не буду називати міста або місця, щоб не інформувати ворога, але я знаю конкретно точки де можна зробити міні шпиталі, (не за 70, а то і за 100 кілометрів від лінії фронту, як зараз) але є проблема – лікарі роз‘їхались. Є хірург, немає анестезіолога, або навпаки. Є обладнання, немає кому працювати. Або знову навпаки.

Звичайно, я допускаю, що лікарі які працюють у прямій близькості до лінії фронту, мають отримувати значно більшу зарплатню. Це вже справа депутатів та уряду. Але я не вірю, що в усій країні не знайдеться лікарів в необхідній кількості для порятунку життя воїнів. Значить щось працює не так, і цій проблемі не приділяють уваги.

Я написав свої думки дуже коротко. За освітою, я не є медиком чи військовим. Лише описую ситуацію, яку сам бачив. І сподіваюсь цей текст помітять урядовці.

Я знаю як важко працюють міністри в умовах війни. Важко, як ніколи. Знайти зброю, доставити її, вирішити питання з пальним тощо. Але і теми, що рятують життя наших воїнів, ігнорувати не можна. В перші дні війни в нас було завдання вистояти будь якою ціною. Сьогодні вже 80 день війни, час йде і треба проводити якісні зміні навіть в таких складних умовах. І особливо важливо працювати над питаннями забезпечення фронту, адже саме тут здобувається наша перемога!

Слава Україні!

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: