Інна Совсун Народна депутатка України

Що «Укренерго» має пояснити людям про економію електрики

Треба зберігати спокій та економити світло
фото з відкритих джерел

Через невідомість, українці лише збільшують споживання електроенергії

Вчора ввечері у мене мало бути чотири іноземних ефіри, я спеціально перевіряла графік відключень, світло в цей час мало бути.

Вгадайте з однієї спроби, що сталося? Так-так, електрики не було.

Один ефір довелося скасувати, а ще на три вийти телефоном, без відео, бо інтернет не тягнув.

Зате французи й британці явно відчули, що таке справжні енергетичні проблеми.

І це не претензія до Укренерго, яке працює у надважких умовах на межі можливостей. В тому, що я мала ефір при свічках винні pociяни та їхні дурнуваті ракети й мопеди.

Але мене турбує інший аспект. Мені здається, що всі заклики про економію розбиваються якраз об недосконалі графіки.

От уявіть, у вас кілька разів вимикають світло не за графіком. Неважко уявити. Ви розумієте, що не можете спланувати, коли світло буде, а коли – ні. Перша думка – «Встигнути зробити все, що можна, поки не вимкнули». Прання, прасування, миття посуду, обігрівач і приготування вечері в мультиварці. І чаю заварити. І дитина просила трохи пограти на приставці. І замість того, щоб зменшувати споживання, ми його збільшуємо.

Невизначеність та негативний досвід формує у нас таку звичку. Звісно, цю гіпотезу потрібно підтвердити розрахунками на основі даних, але вони поки закриті.

Та я впевнена, якщо в комунікації Укренерго зі споживачами нічого не зміниться, доведеться дедалі більше відходити від моделі добровільного зменшення споживання електрики – до віялових відключень. А не хотілося б. У нашому суспільстві згуртованість перед труднощами працює краще за примус.

Що добре – Укренерго пише, що разом з Міненерго та постачальниками складатиме графіки справедливіше, без перекосів. Гаряче підтримую, однак сподіваюся, що вдасться виправити ці раптові спонтанні відключення світла всупереч графіку.

Читайте також: Юрій Бойко: Україна зазнала найбільшої у світовій історії терористичної атаки на енергетику
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: