Сергій Куюн Директор «Консалтингової групи А-95»

Потонулий транзит

Нафтотрейдинг любить тишу, а з цим в Україні туго. Політичні потрясіння, корупція й недосконалість законодавства — от головні вороги цієї сфери.

Україна володіє цінним активом — виходом до моря. Це посилює транзитну привабливість країни, розташованої на шляху енергоресурсів зі Сходу на Захід. За останні роки цей потенціал було втрачено, відіграла свою роль і політика Росії, і політика (а точніше, її відсутність) України. Зробили свій внесок у похорон нафтотранзиту й власники інфраструктури. Сьогодні «морські» поставки намагаються відштовхнутися від дна. Поки що це невеликі обсяги, але шанси на повернення великого транзиту ще є. Як є і можливості для диверсифікації поставок нафтопродуктів морем.

За даними Адміністрації морських портів України, потужність наших нафтоперевалочних комплексів становить близько 50 млн т на рік. Але торік вони були завантажені лише на 5%, опрацювавши 
2,3 млн т. За останнє десятиріччя обсяги впали більш як удесятеро — з 25,5 млн т, які «зробили» українські нафтоперевалки у 2007 р. (рис. 1).

321_2

Прибрати конкурента

Найскладніша ситуація з транзитом нафти. Якщо довоєнного 2013-го було 1,4 млн т, то 2016-го пройшло тільки 
85 тис., а за п'ять місяців 2017 р. — 79 тис. т. Для розуміння, це лише один середній танкер. І це еквівалент нуля.

321_6

Транзит нафти йшов через два перевалочні комплекси: комплекс «Синтез Ойл» в Одесі, що належить групі «Приват», і морський нафтовий термінал «Південний», що перебуває в розпорядженні держкомпанії «Укртранснафта».

Історично транзит нафти через українські порти спирався на російські ресурси. Політика росіян завжди була зрозумілою й цілеспрямованою — позбавити Україну транзитних надходжень і вмертвити її як конкурента, що загрожує благополуччю російського експорту в Європу. Сьогодні на слуху будівництво Росією обхідних газопроводів, а в нафтотранспортній сфері це зроблено вже давно. І поки ці потужності будувалися, стояло завдання не дати Україні стати надійним транзитером.

Найкращий приклад — розправа над нафтопроводом Одеса—Броди. Побудований для поставок каспійської, а точніше, неросійської нафти в Європу, цей маршрут росіяни заблокували практично відразу ж після його побудови. За підтримки тодішнього глави НАК «Нафтогаз України» Юрія Бойка нафтопровід у 2003 р. віддали в розпорядження «Тюменській нафтовій компанії» (ТНК) для поставок у реверсному режимі — російської нафти на море. Обіцяних обсягів транзиту Україна так і не одержала, але це був не головний результат. Різкий розворот у російську сторону завдав нищівного удару по довірі до проекту, від якого досі не оговталися ні потенційні одержувачі нафти, ні її відправники.

Сьогодні саме з «Укртранснафтою» пов'язано основні надії на транзит «великої» нафти. Кон'юнктура складається на нашу користь.

«Середземномор'я переповнене нафтою, ці потоки збільшилися за рахунок поновлення поставок з Лівії, Ірану, Курдистану. Але головний приріст дає нафта Каспійського трубопровідного консорціуму — віднедавна її поставки з Новоросійська виросли вдвічі за рахунок запуску гігантського родовища Кашаган», — говорить Йосип Грайзель з трейдинговой компанії Proton Energy Group.

Збільшений потік з Казахстану, стабільні обсяги легкої азербайджанської нафти і дедалі частіші вантажі іранської нафти в Чорному морі потенційно є сировиною для українського маршруту. За словами Грайзеля, усе залежатиме від того, наскільки витратною буде ця логістика.

Та не тільки. Першочерговим усе ж таки є питання довіри. Про це говорить і нещодавнє відкриття «Укртранснафтою» представництва в Братиславі, яке також представлятиме інтереси компанії в Чехії, Угорщині та Австрії. Ці краї за всієї своєї показної «диверсифікованості» залиті російськими грошима, нафтою й газом, тому пробити шлях альтернативній нафті буде вкрай складно. Тут можуть допомогти наші американські друзі, оскільки в Казахстані успішно працюють і Chevron, і Exxon Mobil, яким ефективний збут зростаючих обсягів нафти не завадить.

Ковалі свого нещастя

Але український нафтотранзит убили не тільки росіяни. Країна втратила час з 2009-го по 2015 р., коли «Укртранснафта» перебувала в управлінні групи «Приват». Вкладати тут не звикли, а в чуже майно й поготів. Тому міліючі потоки нафти йшли не через держстермінал у «Південному», а через перевалку в Одесі. Капвкладення знизилися до історичних мінімумів, а питання розвитку транзиту поставили на паузу. Не сприяв цій активності й політичний режим.

Втратив «Приват» обсяги нафти й у себе в Одесі. Пішов звідти і транзит нафтопродуктів.

Останнім експериментатором став «Сокар», який у 2016 р. ризикнув затіяти в Одесі транзитний хаб. Під цей проект держава надала 50-відсоткові знижки на портові збори й доступ до причалу на транзитні вантажі. Не допомогло. За словами джерел на ринку, зараз усе йде до завершення, партнери очікувано не поладнали. Це ставить крапку в історії Одеси як пункту нафтового транзиту, принаймні при нинішніх власниках.

Насправді в системі координат міжнародних нафтових трейдерів такої точки, як Одеса, уже давно не існує. Слава цього місця біжить попереду нього. Торік багаторічний очільник одеської нафтоперевалки Андрій Романовський перебрався з Одеси в Женеву, де давно влаштувалися лідери «Привату» Ігор Коломойський і Ігор Палиця.

На сьогодні у «Привату» в Одесі залишився єдиний контракт на перевалку казахстанського скрапленого газу.

Те ж саме, тільки в профіль

Основні надії на завантаження українських портів пов'язані з імпортом нафти й нафтопродуктів. Однак усе, знову ж таки, залежить від «Привату».

У групи є контракт із «Сокаром» на щорічну поставку 1,3 млн т азербайджанської нафти для переробки на Кременчуцькому НПЗ. Під цей проект «Укртранснафта» здійснила минулої зими фантастичний кульбіт: заповнила нафтопровід Одеса—Кременчук азербайджанською нафтою, а витіснену в Кременчуці нафту Юралс перевезла залізницею у Броди, заповнивши другу гілку нафтопроводу «Дружба» до білоруського кордону. Але поки що у Коломойського щось не виходить. За підсумками п'яти місяців 2017 р., у Кременчук було поставлено лише 250 тис. т азербайджанської нафти при плані мінімум 500 тис.

Одні джерела пов'язують зрив поставок з фінансовими труднощами «Привату» після відлучення від Приватбанку й переходу на обслуговування в «Південний». У свою чергу, «тертий» «Сокар» без оплати нафти не віддає.

321_4
Інші стверджують, що зрив на старті зумовлений труднощами реалізації збільшених обсягів кременчуцьких нафтопродуктів. З моменту рейдерського захоплення «Укртатнафти» у 2007 р. вона переважно обслуговувала потреби мережі АЗС «Привату», і збільшення виробництва змушує вийти на оптовий ринок, де дефіциту пропозиції не спостерігається. І якщо з дизпаливом питання ще якось вирішується, то що робити з бензином, поки незрозуміло. По-перше, його споживання різко знизилося. По-друге, як потім продавати цей бензин, якщо на всюдисущих заправках «Привату» він усе одно буде дешевшим. По-третє, працювати з «Приватом» багато хто побоюється, люди неординарні й тривожні, з цим не посперечаєшся… Ситуація настільки критична, що для агітації покупців «у світ» вийшов Євген Кричевський — дуже досвідчений менеджер «Привату», про якого протягом 

20 років багато учасників ринку тільки чули. Та й то не всі. Дивись, такими темпами ми скоро побачимо й Михайла Кіпермана — керівника «нафтового» бізнесу «Привату».

Вихід є, і не один. Потребу в прямогонному бензині відчуває нафтохімічний завод «Карпатнафтохім», що запустився в червні, для якого це основна сировина. Зараз завод його імпортує, але готовий закуповувати й у Кременчуці, якщо буде конкурентна ціна, повідомило джерело в керівництві підприємства.

Може бути й інший варіант, що прямо зачіпає тему перевалки, — експорт на морі. Але це завжди найменш ліквідний канал збуту насамперед через надвиробництво бензину в Європі. «Бензин у надлишку, дизпаливо в дефіциті — ця картина притаманна європейському ринку вже багато років», — говорить пан Грайзель із Proton Energy Group.

Вирішення проблеми збуту кременчуцького палива матиме цілий ряд позитивних наслідків, включаючи збільшення перевалки нафти, перекачування й переробки нафти в Україні. Не варто також забувати, що недофінансований кременчуцький завод дає до 30% мазуту, який, знову ж таки, може піти через Одеську перевалку на експорт. Але на ринку «Приват» нікому не потрібен, і це обіцяє захопливу боротьбу, яка вже почалася.

Південний фронт

Повертаючись до основної теми матеріалу — морської перевалки, зазначимо, що стосовно нафтопродуктів ідеться виключно про їх імпорт і переважно про дві марки — дизельне паливо та авіаційний гас. В останні три роки по морю забезпечується в середньому 10% ринку дизпалива (рис. 4). А для поставок авіапалива порти набули стратегічного значення (рис. 5): у 2016 р. з півдня прийшло 30% ринку (99 тис. т) цього стратегічного продукту, а за п'ять місяців поточного року — уже 50% (89 тис. т).

321_8
321_10

Поставки через морські порти — прерогатива невеликих трейдерів, які реалізують продукт у приморських областях. З «сухопутним» імпортом з Росії та Білорусі постачальники морем домагаються виграшу зниженням витрат і роботою з невеликими терміналами.

«Без свого флоту конкурувати складно. Ми працюємо з невеликими перевалками, які більше дослухаються до наших прохань, ніж великі термінали, яким наші обсяги до того ж не дуже цікаві», — говорить голова трейдера «Оранж Ойл» Роман Румянцев.

Перспективним напрямком для перевалки є скраплений газ, популярність якого в Україні зашкалює. «Морський» ресурс дорогий сам по собі, а його поставка в Україну ускладнюється недостатністю інфраструктури. Монополістом є той же «Приват», що контролює дві існуючі перевалки в Одесі й Чорноморську (колишньому Іллічівську).

Торік перші поставки скрапленого газу по морю зробила компанія GT на тлі проблем з імпортом з Росії. Голова компанії Владислав Колодяжний говорить, що стабільний імпорт поки що проблематичний через надлишкові обсяги дешевого газу з Росії, але за потреби поставки морем можуть замістити будь-який обсяг.

«Ми опрацьовуємо на перспективу всі варіанти. Досить цікавими можуть стати поставки скрапленого газу зі США великотоннажними суднами партіями по 25–40 тис. т з подальшою sts-процедурою вже в Чорному морі. Але для таких партій ринок збуту має бути розширений на весь басейн Чорного моря — Румунію, Болгарію і Туреччину», — заявив Колодяжний під час свого виступу на конференції Black Sea Petroleum Trading 2017.

***

Нафтотрейдинг любить тишу, а з цим в Україні туго. Політичні потрясіння, корупція й недосконалість законодавства — от головні вороги цієї сфери. Навіть косметичні поправки в діючі нормативи могли б відкрити можливості з транзиту та змішування різних сортів нафти і нафтопродуктів, які сьогодні вимушено йдуть в інші порти Чорного й Середземного морів. Високі тарифи й портові збори змушують судна повертатися до українського берега кормою. Будучи завжди бізнесом великих компаній, в Україні морська нафтоперевалка живе й має потенціал зростання, завдяки зусиллям і креативності невеликих трейдерів, змушених крутитися, щоб конкурувати з мейджорами. Приклад авіапалива, що вже приходить переважно з моря і за зниженими цінами, показує, як проблема може обернутися несподіваним і ефективним рішенням.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: