Валерия Лутковская Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Нам потрібен закон про мирні зібрання

30 листопада відбувся абсолютно жахливий для нашої держави і думаю перший за роки незалежності випадок, коли сила була застосована до тих, хто прийшов на мирні заходи. Іі власне те провадження, яке було відкрито мною 30 листопада за власною ініціативою, має на меті довести до кінця це розслідування, яке, я дуже вдячна, швидко відкрила Генеральна прокуратура. Звичайно, потрібно впевнитися втому, що воно є максимально ефективним і довести до відома громадськості результати про притягнення до відповідальності тих, хто порушив закон. При цьому я не дозволю замовчати або заговорити цю справу, я хочу довести цю справу до кінця.

Я звертаюся до всіх, хто постраждав 30 листопада. Будь ласка, копії тих звернень, які будуть направлятися до Генеральної прокуратури, до прокуратури міста Києва, направляйте також і нам. Так ми матимемо можливість розібратися в ефективності розслідування.

Потрібна заява кожної людини, яка потерпіла від рук беркутівців, тому що інакше довести і встановити всіх винних буде неможливо.

Те, що відбулося 30 листопада – це порушення конституційних гарантій і власне на цьому можна поставити крапку.

Нам необхідний закон, в якому будуть передбачені всі ситуації, які стосуються мирних зібрань: коли мирне зібрання втрачає свій статус мирного, коли можливе втручання в право особи на те, щоб збиратися мирно. В деяких випадках право на мирне зібрання має бути захищене міліцією: захищено обов’язково, коли з’являються провокатори, які перешкоджають цьому праву на мирне зібрання. Які cаме мають бути дії правоохоронних органів? Коли вони мають право застосувати запобіжні заходи, спеціальні засоби і так далі? Ці питання мають бути обов’язково в законі, ми про це говорили десь півроку тому, ми почали з круглих столів в нашому офісі, ми переконували в цьому і народних депутатів, і представників громадянського суспільства, які категорично виступили проти цього. На жаль, я виявилася своєрідною Касандрою в цьому випадку, адже я задовго до цього говорила: треба все врегулювати на законодавчому рівні. Тоді не прислухалися. Думаю, що зараз було б менше проблем, якби ще в минулому або принаймні в цьому скликанні проголосували за закон про мирні зібрання.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: