Марина Моїсеєва Головний редактор порталу 104

Що ховається під шаленими здобутками Нафтогазу

naftogaz.com

Нафтогаз відзвітував про астрономічний прибуток у першому півріччі цього року, який у 20 разів перевищив інвестиції в усі газорозподільні системи України. Але бюджету цих грошей не побачити

Найбільша державна компанія НАК «Нафтогаз України» отримала у першому півріччі 2016 року прибуток 21,8 млрд гривень. Про це свідчить оприлюднена попередня фінансова звітність компанії.

Наведемо кілька цифр.

Від транзиту російського газу Нафтогаз отримав 28,9 млрд грн., а прибуток склав 13,3 млрд грн (стор. 20 звіту).

Нафтогаз у звітності вказує, що від перепродажу газу (оптова торгівля) отримав 43,9 млрд доходу і 14,5 млрд грн валового прибутку (стор. 21 звіту). При цьому від реалізації газу для населення - 24,2 млрд грн. доходу і (увага!) 12,2 млрд грн. валового прибутку (стор. 22).

У той же час для усіх близько 40 газорозпродільних компаній України, які доставляють газ безпосередньо до осель споживачів, регулятор НКРЕКП встановив з квітня цього року тариф на розподіл, яким фактично не передбачається отримання прибутку, а усі витрати на закупівлю матеріалів та амортизацію (це те, що можна витратити на ремонт мереж) загалом для всіх підприємств галузі складуть близько 1 млрд грн. І це навіть не на півроку – на рік для усіх компаній, які безпосередньо обслуговують 13 мільйонів побутових споживачів.

Після оприлюднення таких шалених здобутків, можна сміливо констатувати, що виявляється резерв для покращення стану мереж є? І для наближення сервісу для споживачів до європейського рівня теж є? І навіть для зменшення вартості газу для споживачів резерв є. Адже хіба це етично – отримувати 12,2 млрд. валового прибутку на продажу газу для побутових споживачів?

Отака собі дивна ситуація, коли тариф на транспортування задля покращення стану газорозподільних мереж та підвищення якості обслуговування споживачів газу не піднімають, бо це нібито «вдарить по споживачах», але ж дозволяють держкомпанії отримати шалені прибутки на забезпеченні населення природним газом.

Втім, декларуючи багатомільярдні прибутки Нафтогаз, дозволяє собі роками не розраховуватись за видобутий газ з Укргазвидобуванням, а за протранспортований (транзитний газ) – з Укртрансгазом. Як відомо, гроші за транзит за контрактом з Газпромом отримує не Укртрансгаз, а саме Нафтогаз – як сторона контракту. Тож, розмови про те, що ріст ціни на газ спричинить до покращення ситуації в газовидобувній галузі завдяки тому, що за ці гроші Укргазвидобування наростить обсяг газу, виявилися фікцією. До Укргазвидобування ці кошти просто не доходять.

Відповідно до звіту кредиторська заборгованість Нафтогазу перед Укргазвидобуванням  і Укртрансгазом сягає 23,6 млрд грн.

При цьому Нафтогаз арештовує рахунки ТКЕ (теплокомуненерго), зриваючи цим підготовку тепломереж до опалювального сезону вимагаючи від них погашення 20 млрд грн віртуальних боргів. Бо реальний борг, який не містить пені і штрафів, становить 5,7 млрд грн при чому здебільшого це борги, накопичені два і більше років тому, адже відомо, що споживачі не завжди оплачують послуги вчасно. Тож 20 млрд. грн. боргу – це в основному драконівські штрафи, нараховані Нафтогазом на ТКЕ за несвоєчасну оплату газу за багато років.

То де гроші? Може Нафтогаз планує пустити гроші на закупівлю газу під опалювальний період? Напевно, що так – аби знов продати газ із контрольованих ним сховищ із прибутком.

При цьому складається враження, що заради усіх цих красивих цифр і звітів НАКу, уряд здатній знехтувати й усіма життєзабезпечуючими галузями, й добробутом людей.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: