Валентин Наливайченко Народний депутат

Росія програла енергетичну війну

Наразі російський газ має незначну частку на ринку Європи – 8,5%
фото: Reuters

Частка експорту російського газу в країни Європи до початку війни складала 36%

Час сказати чітко: російський енергетичний шантаж країн Європи провалився!

Більше того, Росія програла енергетичну війну та втрачає доходи від експорту газу.

Частка експорту російського газу в країни Європи до початку війни складала 36%.

А після 24 лютого ситуація на ринку зазнала значних змін. Європейські країни скоротили обсяги закупівель та розробили план поступової відмови від російського газу.

Наприклад, уряд Великої Британії запровадить заборону імпорту російського зрідженого природного газу від 1 січня 2023 року. А втрату російського газопроводу «Північний потік» європейські країни компенсували, наростивши імпорт з Норвегії.

Наразі російський газ має незначну частку на ринку Європи – 8,5%. І це говорить про провал російського енергетичного шантажу.

У самій Росії бюджет втратив значні доходи від експорту газу, адже замінити найбільш платоспроможний європейський ринок неможливо.

Надалі країна-агресор повністю залежить від продажу нафти. Вже зараз РФ скорочує витрати на медицину, науку, будівництво, обслуговування і ремонт залізниці, доріг тощо. Потреби у збільшенні фінансування війни зростають, а можливості ворога поповнювати бюджет із зовнішніх ринків – дуже швидко зникають.

Так летить у прірву економіка країни-агресора. 

Читайте також: Надто складна війна. Українська битва очима найвпливовіших світових ЗМІ
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: