Наталія Панченко Лідер організації «Євромайдан Варшава» 

Нові протести у Польщі: причини та наслідки

Фото: Marcin Antosiewicz

Зранку прокинулась, зайшла на Facebook, а тут месенджер забитий запитанням з усього світу «Що там у Польщі знову твориться?»

Зараз спробую пояснити. Коротко. По фактах. І відразу кажу, що суб'єктивно. 

Значить факти у нас такі: 

  • Є у Польщі влада і опозиція. При владі зараз партія «Право і справедливість» в опозиції кого там тільки немає: всі, кому не подобається, що робить ПіС. І стає цих незадоволених , на мою думку, дедалі більше.
  • ПіС-ові, оскільки в них фактично є більшість у парламенті, вдалося прийняти зміни до законів «Про устрій загальних судів» та «Про Верховний суд» згідно яких усі судді зобов'язуються до виходу на пенсію після досягнення 65 річного віку.
  • У польському Верховному суді зараз засідає 74 судді з яких 27 осіб має більше, ніж 65 років і з 4 липня вони всі, згідно нових змін у законі, мали б вийти на пенсію.
  • 14 з цих 27 звернулись до Президента Дуди і просять про продовження своїх каденцій, а 13 з них (в тому числі й Голова Верховного Суду Малгожата Герсдорф) заявили, що звертатись до президента не збираються.
  • Малгожата Герсдорф вважає, що ці зміни є неконституційними і погоджуватись з ними не збирається, тому заявила що й далі буде ходити на роботу та боротись за дотримання Конституції у Польщі.
  • Багато її колег, суддів нижчого рангу, опозиції та просто людей вважають так само, тому вніч з 3 на 4 липня вони прийшли під стіни Верховного Суду і влаштували там нічне чергування, щоб дочекатися і проконтролювати, як 4 липня о 8 ранку Голова Верховного Суду Польщі Малгожата Герсдорф прийде на роботу. 
  • Активісти створили для неї коридор і о 8 ранку вона зайшла до Верховного Суду на своє робоче місце.

  • Нагадаю, що її каденція розпочалася в 2014 році і мала б тривати до 2020.
  • Колишній президент Польщі Лех Валенса у своїх соцмережах підтримав протестуючих і сказав, що у випадку, якщо влада буде їм перешкоджати, то він приїде до Варшави й приєднається до протестів. 
  • Віце-президент Єврокомісії заявив, що він дуже сподівається на те, що 40% суддів польського Верховного суду не будуть звільнені просто так одного дня й надіється, що цього не станеться. Сказав, що вважає це загрозою для верховенства права у Польщі й тому Європейська комісія не може просто відвернутись та вважати це лише внутрішньопольською справою/проблемою.

Ось так з перспективи маленької людини, яка трішечки ніби розбирається в політиці виглядає ситуація. Астальноє дадумайтє самі...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: