Наталія Іщенко Експерт-міжнародник

Старт процедури із перейменування Македонії розблокує євроатлантичну інтеграцію

Прем'єр-міністр Зоран Заєв спілкується зі ЗМІ після того, як парламент Македонії прийняв конституційні зміни, що стосуються перейменування країни, Скоп'є, Македонія, 19 жовтня 2018 р.
Фото: Reuters

Країна йде далі

Пізно ввечері в п’ятницю парламент Республіки Македонія проголосував за початок внесення змін до Конституції, що стосуються перейменування країни задля розблокування вступу до НАТО та ЄС. «За» було 80 депутатів – конституційна більшість.

Зміни Основного Закону потрібні Македонії для імплементації положень договору із Грецією, що був підписаний урядовцями двох країн у червні цього року. Тоді на березі мальовничого озера в прикордонному містечку Преспа нарешті Скоп’є та Афіни зафіксували знайдений вперше за 27 років суперечки компроміс щодо назви колишньої югославської республіки. Цим компромісним іменем стала назва «Республіка Північна Македонія».

Перейменування країни відкриває македонцям – північним македонцям – шлях до вступу в Європейський Союз та Північноатлантичний Альянс. Державу із назвою «Республіка Македонія», або просто «Македонія», Греція категорично не хотіла бачити в одному союзі із собою, вбачаючи в такому імені сусідньої країни натяк на територіальні претензії македонців на грецьку провінцію з однойменною назвою – «Македонія». Але тепер у Скоп’є вперше з часів розпаду Югославії з’явився шанс «пробити» блокаду на своєму євроінтеграційному шляху. «Македонія йде далі», - написала у своєму Фейсбуці Посол України в Македонії Наталія Задорожнюк, коментуючи п’ятничне рішення македонського парламенту.

Попереду в македонського уряду та у проурядової коаліції в парламенті ще багато роботи в умовах шаленого спротиву. Противники ідеї зміни назви країни через патріотичні міркування поєдналися із противниками НАТО та утворили доволі міцний і дієздатний союз, підтриманий Росією. Чого вартий лише провалений завдяки їхнім зусиллям референдум щодо зміни назви країни!

Нагадаємо, що завдяки кампанії з бойкоту голосування явки виборців виявилося недостатньо задля того, щоб опитування громадян набуло статусу юридичного рішення. Втім, попре цю поразку, безкомпромісно налаштована на євроатлантичну інтеграцію влада Македонії зуміла зібрати конституційну більшість у парламенті та отримати 80 голосів за початок процедури перейменування. Це було дуже нелегко, але після цієї неймовірної перемоги подальший поступ країни в напрямку успішного завершення всіх необхідних процедур із перейменування, членство в Північноатлантичному альянсі і, пізніше, вступ до Євросоюзу видаються реальними як ніколи.

«Я сподіваюся, що подальші кроки буде легко здійснити і завершити цей процес», - заявив «Голосу Америки» Метью Німец, посередник від ООН на македонсько-грецьких переговорах, оцінюючи позитивне голосування македонського парламенту щодо угоди із Грецією. «Закликаю всіх політичних лідерів конструктивно працювати разом і фіналізувати договір та продовжувати його імплементацію, - заявив американський дипломат і додав, - від імені Генерального секретаря я можу гарантувати, що Організація Об'єднаних Націй готова допомогти вам у цьому процесі, як і завжди».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: