Володимир Огризко Екс-міністр закордонних справ України

Сім вчинків для блага України

Сьогодні в Україні можливі тільки два варіанти сценарію розвитку подій.

Сьогодні в Україні можливі тільки два варіанти сценарію розвитку подій. Один варіант, який приведе до результату, який буде компромісним, і другий, який може стати кривавим. Другий варіант нами не розглядається: треба думати над тим, як нам рухатися далі.

План виходу з політичної та соціально-економічної кризи або сім ВЧИНКІВ для блага України

1.Президент негайно видає указ про відставку уряду і разом з опозицією формує позапартійний уряд фахівців-управлінців.

2. Особи, винні у злочинах 30 листопада та 1 грудня 2013 р., притягаються до кримінальної відповідальності безвідносно до займаних посад.

3. Новопризначений уряд укладає Угоду про асоціацію на наступному саміті Україна - ЄС у січні - лютому 2014 р. з урахуванням необхідності надання Україні з боку ЄС макроекономічної допомоги у розмірі, про який сторони домовляться під час розробки Дорожньої карти з імплементації угоди.

4. Верховна Рада приймає закон про політичну амністію та імунітет для Президента та Прем´єр-мінстра України. Закон передбачатиме два головних положення:

а) чинні президент та прем'єр-міністр не підпадатимуть під кримінальну відповідальність строком на 5 років після залишення своїх посад;

б) особи, які стали жертвами вибіркового правосуддя, будуть звільнені та отримають право на лікування за кордоном.

5. Верховна Рада негайно ініціює перед Конституційним судом запит про тлумачення його рішення від 10.09.2010 р. з метою повернення до парламентсько-президентської форми правління. Останній розгляне це подання в терміновому порядку.

6. Новопризначений уряд працює до моменту обрання нового Президента України.

7. Уряд зосередить свою головну увагу на вирішенні таких завдань:

- зупинення катастрофічного спаду виробництва, забезпечення стабілізації фінансово - економічної системи та зростання ВВП вже у 2014 р; - підтримка значними кредитними ресурсами підприємств України (особливо на Сході та Півдні), які потерпають від економічної агресії з боку Росії та тих підприємств, які потребують фінансової і технічної допомоги для виходу на ринки ЄС;

- створення з цією метою Банку розвитку України, який має залучити фінансові ресурси у розмірі 10-15 млрд. євро з фондів ЄС, причому ставка довгострокового фінансування має бути такою, як і в країнах ЄС; - відновлення співпраці з МВФ та розморожування кредитної лінії у 15 млрд. дол.;

- укладення нової газової угоди з Росією, яка базуватиметься на ринкових (раціональних) цінах на газ та його транзит. У разі неможливості - мінімізація закупівлі російського газу, форсування видобутку власного газу, фінансова підтримка підприємств для самозабезпечення газом на альтернативних ринках.

Хоча ці пропозиції не носять виключного характеру та можуть (повинні!) бути доповненими, пункти 1 - 6 реалізуються в пакеті.

Альтернативою компромісу буде кров. Саме такого сценарію чукають недруги України. Ми маємо бути розумнішими.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: