Володимир Огризко Екс-міністр закордонних справ України

Чому західні країни дуже обережно ставляться до введення санкцій

Тема санкцій взагалі є дуже гострою темою

Тема санкцій взагалі є дуже гострою темою для міждержавного спілкування. Це вже останній засіб, яким держава може користуватися, щоб продемонструвати іншій державі своє певне до неї ставлення, і це дуже взаємно небезпечний засіб спілкування. Ми сьогодні живемо в такому світі, який є глибоко взаємопов’язаним. Немає сьогодні, за винятком Північної Кореї чи ще якихось одіозних режимів, які від світу повністю відійшли, відмежувалися. Україна не може собі дозволити виокремитися і стати якимось окремим гравцем на міжнародній арені, який не пов'язаний ні з ким. В іншому випадку ми відриваємося від можливості спілкуватися зі світом.

Чому західні країни дуже обережно ставляться до питань санкцій, тому що введення санкцій означатиме припинення діалогу. От ми маємо сьогодні приклад Білорусії, для багатьох західних політиків це був негативний приклад, і вони це зараз визнають, не дуже публічно, але дуже чітко. Вони зрозуміли, що санкції проти Білорусії насправді позбавили їх можливості впливати на ті процеси, які відбуваються в білоруському суспільстві. Вони практично самі собі відрізали шанси для того, щоб мати якийсь доступ до громадянського суспільства, доступ до керівництва країни, вони позбавилися важелів впливу. Звичайно Україна не Білорусь з усіх точок зору, тому тут в двічі складнішим є питання про прийняття санкцій, бо в такий спосіб західні країни остаточно відштовхнуть нас в бік Москви.

Які санкції можуть бути? Можуть бути адресні санкції стосовно людей другого чи третього ешелонів, які можуть бути в даному випадку точеним конкретним попередженням.

На цьому етапі не слід очікувати загальних санкцій для України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: