Олександр Кочетков Аналітик, політтехнолог

Міст упав або про ймовірність ядерної загрози

Кримський міст зазнав руйнувань внаслідок вибуху та пожежі
фото з відкритих джерел

Якщо теоретично уявити припинення опору України, то ризик ядерного удару не поменшає

Неминуче сталося: кримський міст нарешті підірвали. У херсонського угруповання окупантів намітилися серйозні проблеми із постачанням. Браво спецслужбам, партизанам, підпільникам чи хто там зробив цю правильну справу!

Але така успішна акція, особливо після підриву «Північних потоків», гарантовано викличе спробу відповіді від недоімперії. У зв'язку з цим варто внести ясність у висловлювання президента Байдена, що сьогодні ризик застосування ядерної зброї (ЯЗ) такий самий високий, як за часів Карибської кризи.

Насамперед, треба відрізняти фактичні та політичні висловлювання.

Фактичне – це про реальну готовність сторін, що протистоять, до застосування ЯЗ. І базується воно на даних розвідки – технічної (супутники та авіація) та агентурної.

А політичний вислів – це емоційне посилання, покликане сформувати громадську думку. І базується воно на особистій оцінці промовця.

Так от, у фактичному сенсі загроза ЯЗ останнім часом не стала більшою, оскільки розвідка не фіксує будь-яких реальних приготувань до атаки – ні наказів про підвищення боєздатності, ні вивезення боєголовок зі сховищ.

Звертаючись до історії, зауважу, що при Карибській кризі ядерні сили СРСР і США були приведені в передостанній рівень готовності, вище за який лише розкрутка гіроскопів систем управління та введення кодів на бойове застосування.

На сьогодні такого немає.

А в політичному сенсі – так, ризик дуже високий, бо маємо справу зі старим маніяком, одержимим нав'язливими ідеями. І чим виразнішою стає перспектива поразки недоімперії в розв'язаній нею агресивній війні, чим більше успіхів ЗСУ на бою, тим активніша рука кремлівського фюрерка тягнеться до червоної кнопки.

Але парадокс у тому, що якщо теоретично уявити припинення опору України, то ризик ЯЗ не поменшає. Тому що фюрерок прагне щось довести не нам, а США. І взагалі, він одним копитом уже у могилі і мріє захопити з собою півсвіту.

Тож ворожі мости мають падати, а українська армія наступатиме. Тільки зрима і безумовна поразка у війні викличе суспільні потрясіння в недоімперії з її розпадом. А це дозволить позбавити її ЯЗ і тим самим реально обнулити ризики ядерного апокаліпсису.

А ось зима справді буде складною.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: