Митрополит Онуфрій Предстоятель Української Православної Церкви

Духовенство має докласти зусиль, аби припинити ескалацію конфлікту

Закликаю священнослужителів Української Православної Церкви до виваженої та відповідальної пастирської поведінки

Звернення Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія у зв’язку з останніми подіями в Україні.

Вже протягом кількох місяців Україна переживає складні випробування. Вкрай неспокійною залишається ситуація на Донеччині та Луганщині. Жахливі події сталися 2 травня в Одесі, де внаслідок кривавих сутичок та пожежі у Будинку профспілок загинуло кілька десятків людей і більше сотні отримали поранення.

Українська Православна Церква висловлює свої співчуття рідним та близьким усіх загиблих. Ми підносимо молитви за спочин душі тих, хто пішов від нас, та за найшвидше одужання поранених.

Любов Божа обіймає усіх нас. В океані Божественного милосердя зникають усі наші земні пристрасті та протистояння. Тому і Церква Христова не ділить свою паству за національними ознаками чи політичними вподобаннями. Ми молимося за всіх, незважаючи на те, по який бік барикад вони опинилися.

Протягом усіх місяців суспільно-політичної кризи в Україні наша Церква послідовно закликала до примирення та шукала шляхи, аби не допустити кровопролиття. Ми зверталися і до державної влади, і до опозиції із закликами припинити ворожнечу та сісти за стіл переговорів. Сьогодні політична ситуація в країні змінилася, але позиція Церкви залишається незмінною.

Ми знов і знов закликаємо і нову владу, і нову опозицію докласти максимум зусиль для припинення кровопролиття. Ми знов і знов звертаємося до вас, наші рідні співвітчизники: Зупиніться! Припиніть агресію, не застосовуйте зброю проти своїх братів та єдиновірців!

Ми маємо зрозуміти, що жодна політична ідея не варта того, аби заради неї лилася кров. Не можна побудувати справедливе суспільство на насильстві, агресії та протистоянні. Дійсно, між громадянами України існують суттєві протиріччя. Не слід закривати на це очі. Однак шукати порозуміння і компромісу слід не зі зброєю у руках, а за столом переговорів. Будь-яке насильство завжди породжує тільки нові насильства. І кожне вбивство тягне за собою нові жертви. Ми маємо розірвати це пекельне коло та не дати дияволу перетворити нашу країну на поле братовбивчої війни.

В цей непростий час закликаю священнослужителів Української Православної Церкви до виваженої та відповідальної пастирської поведінки. Ми маємо пам’ятати, що місія Церкви полягає в Благій Звістці про примирення людини з Богом та людини з людиною. Духовенство має докласти зусиль, аби припинити ескалацію конфлікту.

Закликаю усіх вірних Української Православної Церкви до гарячої молитви. Будемо просити Господа нашого Іісуса Христа аби Він заступництвом Своєї Пречистої Матері зберіг нас від ворожнечі та братовбивства. Нехай мир Христовий і взаємне прощення прийде у наші серця!

+Онуфрій,

Митрополит Чернівецький і Буковинський,

Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: