Євген Положій журналіст

Звернення до сумської громади письменника і журналіста Євгена Положія

Якщо зі мною або моєю родиною станеться щось погане, то всю відповідальність я покладаю на Партію регіонів...

Звернення до сумської громади письменника і журналіста Євгена Положія

Шановна громадо м. Суми!

Майже тиждень моя родина – дружина та двоє маленьких дітей – змушена переховуватися. Останні кілька днів із різних джерел та від різних осіб на мою адресу надходять «поради» та інші «побажання». А в ніч із неділю на понеділок уже життя всієї нашої громади перетворилося на жах.

«Чому так відбувається? Чому це сталося?» — певне, чи не кожний із нас задається таким питанням. Двадцять два роки ми жили мирно і спокійно в нашій Україні – і ось раптом настали такі жорстокі часи. Хто ж винуватий у цьому? Хто несе відповідальність?

На мій погляд, сьогодні йде війна за незалежність України. А вся відповідальність за те, що гинуть і зникають люди, горять автомобілі та будинки, в повній і безумовній мірі несе влада і особисто Віктор Янукович, який в 2010 р у нелегітимний спосіб перебрав на себе всі повноваження та повернув президентську форму правління.

Мої дорогі сумчани! Я вас дуже прошу: подивіться, що відбувається в інших містах на сході та півдні України, з якою жорстокістю менти та кримінал, що вже відкрито працюють пліч-о-пліч, знищують свободи та здоров’я наших співгромадян, які наважилися на радикальні дії. Я звертаюся до вас із великим проханням: коли ви вирішити щось вчинити, то робіть це з холодною головою, коли будете відчувати, що добре підготовлені морально і сильні духом, робіть це, коли ми станемо організованими, коли нас стане настільки багато, що ніякий «Беркут» і ніякі бандити не зможуть нас зупинити в прагненні до нормального життя. Пам’ятайте – це наше місто і ми його нікому не віддамо!

Жорстоке і абсолютно безпідставне побиття людей у вестибюлі Сумської обласної ради говорить нам тільки про одне – влада в особі Партії регіонів, продажна міліція та кримінал кинули нам пихатий виклик. Вони вважають, що можуть бити юнаків і дівчат, людей похилого віку, принижувати їх та саджати за грати коли їм заманеться і як їм заманеться. Жодна людина, яка знаходилася в приміщенні Обласної ради, не знаходилася там не законно. Міліція самостійно відчинила двері та запустила людей на прийом до народного депутата. Вдень та ввечері дівчата та жінки годували міліціонерів бутербродами та поїли чаєм, а вночі вони, наче скажені пси, порушуючи закон, без попередження накинулися на напівсплячих людей. Скажіть, який був у цьому сенс? Люди, хто там знаходилися, не збиралися захоплювати будівлю та чинити опір, вони були готові по першому ж попередженню покинути приміщення, а міліціонери взагалі обіцяли охороняти їх. Чому ж не пролунало таке попередження? Чому солдати та офіцери (чи офіцери вони?!) внутрішніх військ били кийками дітей, троє з яких тепер в лікарні? Чому довгий час постраждалим, які стікали кров’ю у міському відділку міліції на Першотравневій, не надавали медичну допомогу, і викликали швидку лише вранці? Чому слідчі допитують затриманих без адвокатів прямо в реанімації?

У мене є відповідь: тому що вони — не правоохоронці, вони – фашисти-початківці, якими керують фашисти справжні. І ми бачимо, що такий спосіб утвердження «нового порядку» життя суспільства стрімко встановлюється по всій країні: Черкаси, Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя.

Що ж нам робити? Чинити супротив бандитам у формі та без форми, чи змиритися? Моє переконання – чинити опір всім протиправним діям. Але для цього ми всі повинні бути здорові та на свободі. Тому я звертаюся до вас – не потрібно штурмувати обласну державну адміністрацію, це однаково, що штурмувати в’язницю, немає в цьому жодної потреби, це нікому не потрібні жертви.

Напроти, ми мусимо об’єднуватися та створювати дієві загони самооборони за місцем проживання, мати, чим захищатися в разі, якщо кримінал буде чинити напади на мирних мешканців. Якщо ми зможемо об’єднатися, якщо ми зможемо себе захистити, то зможемо навести лад у нашому місті. Нам немає на кого покластися: мер самоусунувся, що в даній ситуації рівносильно зраді громади, опозиція слабка, як ніколи.

Якщо ми себе не захистимо, то нас не захистить ніхто. Київський Майдан тому підтвердження. І зараз настав той час, коли ми, якщо хочемо зберегти своє місто для себе, а не для криміналу і Партії регіонів, якщо ми не хочемо опинитися відрізаними від України, ми мусимо бути солідарними, мудрими і сильними.

Я впевнений, що ми переможемо, бо правда – на нашій стороні, добро – на нашій стороні, любов – на нашій стороні. Бо ми – сумчани!

Я звертаюся до всіх порядних співробітників міліції, прокуратури, до всіх суддів (а такі люди на Сумщині є, я знаю багатьох особисто), до тих членів Партії регіонів, які не заплямували себе кров’ю – не чиніть злочинів, переходьте на бік народу, не співпрацюйте з криміналом, викидайте свої партійні квитки і ставайте поруч із сумчанами.

Наостанок хочу додати: якщо зі мною або моєю родиною станеться щось погане, то всю відповідальність я покладаю на Партію регіонів в особі Ігоря Яговдіка, Олексія Мовчана і Юрія Перепеки та мера Сум Геннадія Мінаєва, що зав’яз у брудних оборудках із комунальним підприємством «Сумижитло». Я не звертався і не звертаюся з відповідними заявами про погрози життю в правоохоронні органи, бо не бачив і не бачу в цьому жодного сенсу.

Виграти війну у власного народу неможливо.

Слава Україні!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: