Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Спроба перевороту в Німеччині. До чого тут Росія

У Німеччині пройшла одна з найбільших поліцейських операцій проти екстремістів
фото: Der Spiegel

Якщо слідство доведе зв'язки руху екстремістів з Росією, можна очікувати зняття будь-яких обмежень на постачання зброї Україні

Поза сумнівом, сенсаційна новина з ФРН: 7 грудня правоохоронні органи країни влаштували масову облаву на учасників руху, який готував державний переворот. В обшуках і арештах, що проводилися одночасно по всій Німеччині, а також у сусідніх Австрії та Італії, взяли участь близько 3000 співробітників спецслужб. Затримано 25 осіб, полювання ж оголошено на ще 27 учасників руху «Громадяни Райху».

Стисло про цей ультраправий рух: «Громадяни Райху» відкидають Конституцію ФРН і нинішнє німецьке громадянство, відмовляються платити податки і навіть виготовляють власні документи (приміром, водійські права), вважаючи ФРН продуктом повоєнної окупації країни союзниками – США, Великою Британією та Францією (СРСР/Росію ідеологи руху при цьому не згадують), таким собі штучним утворенням, спроектованим зазначеними трьома державами.

Звідси й невизнання рухом нинішніх кордонів Німеччини. Рух виступає за повернення до кордонів Німеччини, що існували напередодні Другої світової війни, які автоматично включали б деякі території сучасної Польщі.

Рух «Громадяни Райху» неоднорідний, він увібрав і симпатиків кайзера Вільгельма, і неонацистів, і прихильників різних конспірологічних теорій та езотерики. До останніх належать, приміром, учасники таких екзотичних угруповань як «Уряд німецької імперії у вигнанні» чи «Вільна республіка Німеччина». Не має рух і певної структури та загальнонаціональних лідерів.

Тим не менше, за оцінками правоохоронних органів, рух може налічувати близько 21000 учасників, 5 відсотків яких кваліфікуються як екстремісти. Серед них є й колишні військові, причому як ФРН, так і НДР. Є серед них і прихильники поширеного в США конспірологічного руху QAnon, які вірять у те, що Дональд Трамп покликаний викрити міжнародну змову з сексуальної експлуатації маленьких дітей, до якої, нібито, причетне керівництво Демократичної партії США, що поклоняється Сатані.

Це, до речі, дозволяє провести паралель між рухом «Громадяни Райху», який, за даними слідства, планував захопити Бундестаг, не зупиняючись перед людськими жертвами, з безладами у США та спробою захопити Капітолій з боку прихильників Трампа після його поразки на президентських виборах.

А тепер про Росію. Серед заарештованих німецькими правоохоронцями 22 особи кваліфікуються як учасники руху, а троє як симпатики. У числі перших і такий собі нащадок Габсбургів, якого змовники начебто збиралися привести до влади і який симпатизує Росії й намірявся заручитися її підтримкою для повернення Німеччини до довоєнних кордонів. І колишній депутат Бундестагу від «Альтернативи для Німеччини» – правої партії, що симпатизує Росії і виступає проти санкцій. І громадянка Росії, яка, знов-таки за даними слідства, була сполучною ланкою між рухом та російськими офіційними особами. Серед трьох симпатиків також один громадянин Росії.

Сафарі німецьких спецслужб обіцяє бути цікавим і, сподіваюсь, результативним. До таких масових затримань без належних підстав спецслужби не вдаються. Якщо ж слідство доведе зв'язки руху з Росією, можна очікувати зняття будь-яких обмежень на постачання зброї Україні. Крім того, можливо, деякі політики на Заході нарешті збагнуть, що розпад Росії – це не так уже й погано.

Читайте також: У Німеччині проходить масштабна спецоперація проти екстремістів, які готували держпереворот
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: