Тарас Шевченко Співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ, директор Центру демократії та верховенства права

Як правильно (не)ввести надзвичайний стан

До введення надзвичайного стану Президент України звертається через засоби масової інформації або в інший спосіб

Оскільки зараз все більше й більше говорять про запровадження надзвичайного стану в Україні (або лише в Києві) давайте розглянемо з правової точки зору, що означає «надзвичайний стан» і як його можна запровадити за Конституцією України і українським законодавством.

Запровадження надзвичайного стану в Україні регулюють два документи – Конституція України та спеціальний закон «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16 березня 2000 року http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1550-14 Формальний підстав, передбачених в законі, для запровадження надзвичайного стану в сучасних умовах може бути аж три:

1) «виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;»

2) «спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;»

3) «виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об'єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;»

Запровадження надзвичайного стану дає можливість правомірно обмежувати права і свободи людини. Наприклад, встановлювати комендантську годину, обмежувати свободу пересування, свободу мирних зборів. В умовах надзвичайного стану не можна змінювати Конституцію і проводити будь-які вибори. Тобто, довибори до Верховної Ради у проблемних округах можуть бути заблоковані, так само як і призначення будь-яких нових виборів. Надзвичайний стан в Україні можна вводити лише на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більш як на 30 діб.

Однак головне питання – це процедура запровадження надзвичайного стану. Введення надзвичайного стану затверджує виключно Верховна Рада України (стаття 85 Конституції) за поданням Президента. Оскільки засідання Верховної Ради України на понеділок навіть не заплановане, то й надзвичайний стан ніхто увести в цей день не зможе. Засідання Верховної Ради за планом має відбутися у вівторок, але враховуючи міграцію депутатів від Партії Регіонів, назбирати 226 голосів за таке рішення буде для влади дуже проблематично. Зрештою, опозиція очевидно що заблокує роботу Верховної Ради, якщо питання про надзвичайний стан буде включене до порядку денного.

Слід пам’ятати, якщо Президент України оголосить свій указ про запровадження надзвичайного стану, це ще не матиме ніяких наслідків, оскільки таке рішення має підтвердити Верховна Рада. Указ Президента набирає чинності лише після затвердження Верховною Радою і опублікування. З огляду на складність цієї процедури ймовірність запровадження надзвичайного стану невелика. Рішення можливе лише у тому випадку, якщо депутати більшості підуть на силове протистояння, наприклад закриються від опозиції в іншому залі і проголосують за відсутності преси і без можливості проконтролювати наявність голосів.

Процедура також передбачає, що до введення надзвичайного стану Президент України звертається через засоби масової інформації або в інший спосіб до груп осіб, організацій, установ, які є ініціаторами чи учасниками дій, що можуть бути приводом для запровадження надзвичайного стану, з вимогою припинити свої протиправні дії протягом встановленого у зверненні строку і попередженням про можливість введення надзвичайного стану. Однак за умов, що вимагають невідкладних заходів для врятування населення або недопущення загибелі людей, надзвичайний стан може бути введено без попередження.

Окреме питання, хто може ініціювати запровадження надзвичайного стану. За законом такі повноваження має лише Рада національної безпеки та оборони: «Пропозиції щодо введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях Президентові України подає Рада національної безпеки і оборони України».

В окремих випадках пропозиції може подавати також Кабінет Міністрів України, але виключно щодо «тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру». Таким чином, щоб ініціювати надзвичайний стан треба скликати РНБО. Цікаво що обласні ради, які начебто зараз збирають для того щоб звернутися до Президента для запровадження надзвичайного стану не мають за законом повноважень розглядати такі питання взагалі.

Отже заяви, які ймовірно вони ухвалять, матимуть лише політичний характер.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: