Василь Шкляр Український письменник

Історія повторюється. Україна стане меншою

Україна живе у стані війни без оголошення воєнного стану.

Україна живе у стані війни без оголошення воєнного стану. Уже в цьому є елемент абсурду, який позначається на житті країни. З одного боку, Україна начебто прокинулася, але прокинулася знов окраденою у вогні. Точно за Шевченком. Усі відчувають, що українська Революція не довершена і водночас не можуть її продовжити через зовнішні загрози. У цьому драматична суперечність, яка гальмує будівничі і творчі сили суспільства. Цю драму цинічно використовує влада, яка блокує позитивні зміни і всіх своїх опонентів називає агентами Кремля. Арешти активістів Майдану, воїнів-патріотів і цілковита безкарність убивць та злодіїв вказують на реваншистський характер діяльності влади. Але межу невідворотності національного поступу перейдено. Крізь зневіру і розпач пробивається передчуття нового прориву.

Я не вірю в те, що Україна відновить свої кордони часів 2014 року. Триває утвердження України в тих межах, які зміг засвоїти український етнос впродовж багатовікової боротьби за своє існування...

Український націоналізм – найгуманніша ідеологія в Європі. Природні прагнення, які в цивілізованих народів не підлягають жодним сумнівам, в Україні досі сприймаються як радикальні. Дається взнаки тривале панування чужинців і покріпачення масової свідомості.

...Я бачив літераторів серед волонтерів, бачив їх на виступах перед бійцями на війні. Письменник Борис Гуменюк пішов добровольцем у батальйон ОУН, узяв до рук зброю і, крім усього, написав блискучу книжку поезій “Вірші з війни”. До Збройних Сил був мобілізований молодий, дуже талановитий прозаїк Артем Чех. Я з великим задоволення читаю його нотатки на ФБ, цікаві іронічними спостереженнями і психологічними подробицями з військових буднів. Думаю, що колись Артем Чех напише глибокий роман про цю війну. Що хто не зробив, чи не встиг, чи не зміг зробити – судити не нам.

Більша частина українства об’єдналася у своєму усвідомленні загрози, яка постала перед Батьківщиною, у прозрінні щодо смертельних обіймів “старшого брата”.

Національний діалог? Я не знаю, що це. Кого і з ким? Ніколи не повертайте до себе того, хто вас ненавидить. Ні друга, ні дружину, ні співвітчизників, котрі й зараз дивляться у ваш бік з фізіологічною ненавистю. Якщо хтось із них до нас повернеться, то тільки в тому разі, коли це буде вигідно Росії.

Тому через 5 років, прогнозую, Україна стане територіально меншою, але сильнішою. Україна почне мислити категоріями ХХІ сторіччя, коли національну велич вимірюють не квадратними кілометрами, а власним простором. Духовним, економічним, культурним.

Історія повторюється. Повторюється, на жаль, у її найдраматичніших спіралях. Уроки, яких нація не засвоїла, історія примушує завчати на зубок.

Источник: ICTV

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: