Роман Шпек Глава Національної асоціації українських банків

Без паніки: що буде з гривнею

Відносно зниження курсу гривні Національним банком України 29 березня в зв’язку з святом католицької Пасхи, це реакція на цілком ринкові коливання, які пов’язані із пропозицією та попитом на гривню, з тим, що на окремі робочі дні в Україні припали вихідні в США.

Відносно зниження курсу гривні Національним банком України 29 березня в зв’язку з святом католицької Пасхи, це реакція на цілком ринкові коливання, які пов’язані із пропозицією та попитом на гривню, з тим, що на окремі робочі дні в Україні припали вихідні в США. В цілому загальне надходження валюти на ринок на протязі останніх років зменшується, що пов’язано зі скороченням обсягів експорту. Але НБУ викуповує і продає валюту без надмірних відхилень, так що, якщо брати до уваги коливання курсу долара до євро чи інших валют, це природне явище. В цьому випадку не потрібно надмірно хвилюватись, чи робити передчасні висновки, тому що наш бюджет збалансований, доходи бюджету навіть перевиконуються, грошово-кредитна політика Національного банку — здорова. НБУ за перші два місяці цього року не випускав додаткову гривню на ринок, а навпаки, абсорбував, - за рахунок продажу валюти, повернення рефінансування комерційними банками, так що грошово-кредитна політика досить прагматична, монетарних показників для послаблення гривні немає, це цілком ринкові коливання.

Над гривнею зараз існує надзвичайно великий тиск політичної кризи в державі, невизначеності. Ми з вересня місяця не отримуємо коштів від наших кредиторів, по різним причинам: відсутності бюджету, запізнілого його прийняття, відсутності уряду. Ми оновлюємо програму, але невідомо, хто її повинен підписати. Враховуючи, що ціни на основні експортні товари української економіки перебувають в не найкращому стані, політичні чинники є визначальними. Адже прогноз сальдо поточного рахунку на цей рік має дефіцит 2,5% від ВВП. Ми розуміємо, що його можна доопрацювати двома шляхами: за рахунок кредитів – МВФ, Світового Банку, - або за рахунок девальвації. До девальвації поки не доходить – є надія, що кредитори відновлять співпрацю. Але тут питання не в технічних рішеннях, не в макроекономічних чи бюджетних питаннях, а в тому, чи є в нас легитімний діючий прем’єр. Якщо немає, то коли буде, і коли уряд відновить співпрацю із міжнародними фінансовими інститутами. На сьогоднішній день у учасників ринку хвилювань не повинно бути, але політики повинні дати позитивний сигнал, що вони припиняють балаган в країні і оновлюють керівництво, зокрема економічних керівників.

Источник: Обозреватель

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: