Тарас Стецьків Народний депутат України I-IV, VI скликань

Як опозиції розвалити парламентську більшість

Кандидатуру нового спікера Володимира Рибака підтримало 250 депутатів.

Кандидатуру нового спікера Володимира Рибака підтримало 250 депутатів. Це вже сформована більшість, її можна такою вважати. Ця більшість оформлена, вона складається з Партії регіонів і комуністів. Вони союзники - це було зрозуміло з самого початку. Саме така правляча більшість в Українському парламенті і відповідно, в українській державі. Це комуно-олігархічна більшість. Союз Партії регіонів і Комуністичної партії України є доконаним фактом, а голосування це підтвердило.

Щонайменше наступний рік ця більшість буде стабільною, хоча не виключені певні «вибрики» з боку комуністів. Але, чим ближче до президентських виборів, тим більше буде зростати напруження. Думаю, що стабільною ця більшість буде швидше всього два роки: тринадцятий рік і можливо чотирнадцятий. Хоча, вже чим ближче до президентських виборів, тим більше будуть проступати протиріччя і більшість буде тріщати. Це залежатиме від соціально-економічної ситуації, яка складатиметься в 2014 році. Але, це так само залежатиме від того, на скільки згуртовано буде діяти опозиція. Якщо активно і злагоджено, відповідно ця більшість дубе розсипатися швидше, якщо ні – то пізніше.

Для Партії регіонів чи Віктора Януковича такий спаринг партнер, як Петро Симоненко є зручним варіантом. Хоча, зрештою в Януковича є запасний варіант, мати спаринг партнера Олега Тягнибока від «Свободи» на президентських виборах. На даний момент ще не ясно, яке рішення прийняв Янукович. Від цього теж залежатиме, на скільки тривкою буде парламентська більшість.

В більшості з 250 депутатів в якийсь момент буде більше, в якийсь - менше, але це не матиме особливого значення. Кількість депутатів більшості буде плавати. Але ця кількість буде достатньою для прийняття рішень, які треба владі. Якщо позиція діятиме ефективно і пропонуватиме на розгляд такі законопроекти, проти яких буде складно голосувати комуністам, приміром відміну пенсійного закону. Тоді опозиція буде ефективно вторгатися в голосування і добиватися провалів владних законопроектів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: