Василь Горбаль Народний депутат

Продаж валюти перейде в Facebook

Розумію, що з валютним ринком треба щось робити.

Розумію, що з валютним ринком треба щось робити. Допускаю, що можуть бути певні короткотермінові дії, щоб за цей час виробити стратегію поведінки, розвитку економіки, провести якісну податкову реформу, запровадити кроки на підтримку малого та середнього бізнесу. Тобто, здійснити низку заходів, які б стимулювали підйом економіки.

На жаль, поки такої впевненості, що запроваджувана норма 15% збору з продажу валюти фізичними особами буде короткотерміновою, а натомість розробляється якісна програма реформ, в мене немає. З огляду на те, що я сам вийшов з цього середовища, я поговорив з кількома головами правлінь комерційних банків: вони також не розуміють, як цей збір може дати позитивний ефект. Звичайно, короткотерміново це сповільнить девальваційні процеси. Проте запровадження 15% збору з продажу валюти може призвести до підриву довіри до української гривні, появи тіньового ринку, а також складнішим стане процес адміністрування платіжних карток.

Звичайна банальна ситуація: ви вносите на свою мультивалютну картку іноземну валюту й завтра чи післязавтра розраховуєтесь нею в роздрібній мережі чи закладі харчування. Відповідно, за даною ініціативою з вас можуть стягнути 15%. В залежності від того, пролежали гроші більше чи менше 30 днів. Тобто, будуть складнощі з точку зору адміністрування й треба буде в цих речах розбиратись. Не всі це одразу зрозуміють, тому буде багато конфліктів та непорозумінь між клієнтами та банками.

Я пам’ятаю 90-ті роки, банкіри також пам’ятають, як тоді все відбувалося. Були оптові міняли, були свої міняли «по галузях» - окремо по тих, хто торгував фруктами, оргтехнікою і так далі. Ринок все це проходив й не дуже хочеться повторення тієї ситуації. Не кажучи про те, що ви завтра мені на Facebook напишете, що хочете продати 100 доларів по визначеному курсу. І все, продаж відбудеться. Соціальні мережі - це те, чого раніше не було.

Податкова ніяк не зможе проконтролювати продаж валюти в Facebook, адже агентом по утриманню цього податку будуть банківські установи. Податкова міліція з огляду пам'яті 90-х вміє працювати з конвертаційними центрами й подібними речами, а зупинити обмін валют в соціальних мережах буде дуже складно. Інтернет дає багато можливостей.

Але не це найважливіше. Головний негатив цього проекту – підрив довіри до гривні. Навіть не гривні – це підриває довіру населення до всієї влади. Навряд чи уряду вдасться переконати населення, що це короткотерміновий крок.

Я поки не почув аргументів, які б мене переконали, що це потрібно робити. У нас сьогодні буде засідання фракції ввечері, можливо, хтось презентує певні аргументи. Проте я не збираюсь завтра голосувати за цей закон.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: