Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Чому «Газпром» виконає рішення Стокгольмського арбітражу

«Газпром»

Якщо Росія не виконає рішення суду, то «Північний потік-2» буде марною тратою коштів. Його не дозволять заповнити

Ухвала Стокгольмського арбітражу щодо сплати «Газпромом» 2,5 млдр доларів «Нафтогазу»  стала гучною сенсацією минулого тижня. З таким вердиктом Росія не погодилася. Юристи «Газпрому»  намагатимуться знайти якісь зачіпки в тексті рішення суду, щоб дозволити їм або частково його виконати , або відтермінувати  виконання.

Безперспективна справа для тих, хто недооцінює менталітет міжнародних судів. Навіть, якщо такий суд допустив якусь юридичну похибку, він її ніколи не визнає. Такого  практика судочинства не знає.

«Газпром» виконає рішення Стокгольмського арбітражу, а інакше із ним в подальшому ніхто навіть розмовляти не буде. Газпрому не вдасться затягнути справу в апеляції. Це не той випадок. Це не український суд, якого можна купити, з яким можна домовитися.

Українська влада заявила, що ухвала суду - це результат висококваліфікованої роботи уряду, юристів «Нафтогазу», які, до речі, не мають жодного відношення до цієї перемоги. Просто контракт, який в свій час підписала колишній прем’єр-міністер України Юлія Тимошенко був укладений в інтересах України і Європи, яка в той час замерзала від холоду. Тому  суд став на сторону нашої держави.

Якщо Росія не виконає рішення суду, то «Північний потік-2» буде марною тратою коштів. Його не дозволять заповнити.

Після запуску «Північного потоку-2» Російська Федерація  планує відмовитися від використання української ГТЗ. Тоді ми втратимо мінімум щорічних 2 мільярди доларів за транспортування російського газу.

Як впоратися з новим викликом?

Не обдурювати громадян, що Україна не користується газом північного сусіда, як це впродовж двох років робила влада, а негайно приступити до інтенсивної розробки вітчизняних газових родовищ. Запасів нашого газу достатньо, щоб не користуватися російським. Але для цього ринок газу варто було б передати в руки не українським нуворішам і олігархам,  а знаним і незаплямованим в корупційних схемах західним корпораціям, які здатні забезпечити країні стабільний та прозорий видобуток голубого палива.  І нарешті зіскочити з тієї голки, на якій і дотепер сидимо.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: