Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Які зміни варто внести, щоб процес електронного декларування став прозорішим

Е-декларування

Світ стає прозорим, і Україна не повинна пасти задніх в цьому процесі.

Непримиренне зіткнення між прихильниками електронного декларування для активістів громадського сектору, які борються з корупцією, та їх противниками висвітлило серйозну проблему взагалі зі сплатою податків українцями.

Стаття 21 Конституції України прямо стверджує, що всі люди є рівні у правах. Відповідно до статті 67 Основного закону  «усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом».

Це зроблено для того, щоб усі працюючі, без винятку, фіксували зароблене і з нього сплачували в бюджет податки, які згодом будуть використані для різних функцій держави, в тому числі й соціальної.

У всьому цивілізованому світі ухиляння від податків - найбільший злочин. Згадаймо недавні скандали, пов’язані  з зірками футболу - аргентинцем Мессі та португальцем Роналдо. Їх мало не посадили за грати за приховування статків. Все для них закінчилося серйозними штрафами.

Що стосується нашої країни, то на часі внесення змін до Податкового кодексу, в якому слід детально аргументувати порядок оподаткування різних верств населення із запровадженням електронного декларування для всіх громадян, що отримують річні статки, скажімо, від 500 тисяч гривень із обов’язковим незалежним аудитом. А він швидко виявить любителів схем ухиляння від податків.

До електронного декларування давно варто внести близьких родичів тих, хто має доступ до публічних коштів. Крадії бюджетних коштів навчилися їх ховати, користуючись прогалинами в законодавстві. Як правило, міністри, депутати, глави обласних і районних адміністрацій, судді, прокурори тощо капіталізоване за хабарі оформляють на братів, сестер, батьків…

Світ стає прозорим, і Україна не повинна пасти задніх в цьому процесі.

Від електронного декларування варто звільнити всіх, кого держава посадила на голку субсидій, сільське населення, представників малого бізнесу не менше як на 5 років з моменту його заснування.

Замість того, щоб зосередитися на важливих змінах в Податковому кодексі, з подальшим збільшенням доходів держави, народні обранці цинічно і систематично перетворюють вищий законодавчий орган у видовищне шоу для відволікання уваги українців від жахливих провалів в економіці та соціальній політиці.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: