Володимир Гуцул Журналіст

Як зберегти тепло в квартирі. Основні поради

Як виглядає втрата тепла на прикладі вікна
фото: facebook/volodymr.gutsul

Як не витрачати надлишкову електроенергію на опалення

Електричні обігрівачі – це найбільш потужні споживачі електрики у квартирах в холодну пору року, коли відсутнє централізоване опалення. Зараз саме такий період, який ускладнюється проблемами в єдиній енергосистемі України через ракетні обстріли рашистів. Тож далі кілька порад, як зберегти комфортну температуру і менше вмикати електричні обігрівачі:

Вікна

Через них втрачається найбільше тепла. Найпростіше усунути різні нещільні прилягання, через які холодне повітря заходить у квартиру. На термограмах чудово видно на скільки суттєвими можуть бути такі втрати. Тож пластикові вікна та балконні двері варто відрегулювати або самостійно, користуючись інструкціями з youtube, або викликати спеціаліста. Також є сенс замінити ущільнювач, оскільки з часом він суттєво зношується.

Відкоси, підвіконня, відливи

На термограмах видно, що через ці елементи також може втрачатись тепло. Причина – неправильний монтаж вікон і, як наслідок, руйнування монтажної піни через утворені пустоти. Повітря з вулиці починає проникати в приміщення. Схожа історія й з підвіконням та відливом. Монтажники часто економлять піну та залишають під ними великі пустоти, які й утворюють систему «каналів», через які холод з вулиці йде у приміщення.

Тимчасовий захід – проклеїти місця сильних протягів теплоізоляційної стрічкою або скотчем. Однак це тільки терміновий захід. В ідеалі потрібно підвіконня або відлив демонтувати і встановити правильно. Так само й з відкосами. Їх потрібно «роздовбати», виколупати стару піну і задути по-новому. При цьому не забути про належну її ізоляцію від вологи та ультрафіолету. Через відсутність такого захисту піна і руйнується.

Двері

Якщо біля вхідних дверей відчувається протяг, то на допомогу прийде все той же ущільнювач. Так само потрібно подбати й про двері та вікна у під'їздів. Потрібно, щоб перед вашою квартирою було побільше «тамбурів», що зменшить втрати тепла. Вікна та двері у під'їздах можна привести до ладу за допомогою все того ж ущільнювача, доводчиків з пружин, фанери для заміни розбитого скла та монтажної піни і скотчу для усунення нещільностей і закріплення конструкцій. Повірте, варто тільки почати займатись «герметизацією» квартири та під'їзду, як ви одразу відчуєте результати.

Вентиляція

За можливості тут варто встановити регульовані решітки, щоб, при потребі, перекривати відтік теплого повітря з квартири через вентиляцію. І ще важливий нюанс. У «герметизації» власного помешкання є зворотній бік – проблеми з надходженням свіжого повітря. До речі, головний біль та сонливість можуть бути ознаками недостатнього провітрювання. Також можуть виникнути проблеми з примусовою витяжкою на кухні. Вона почне «вдувати» повітря з будинкового вентканалу у ванну чи туалет. Неприємний запах вкаже на цю проблему. Тож, при вмиканні витяжки все ж таки треба відкривати вікно на провітрювання. І тут виникає ще один важливий нюанс.

Мікропровітрювання у пластикових вікнах призводить тільки до охолодження спочатку самого вікна, а потім й стіни, однак не забезпечує надходження достатньої кількості кисню. Тож варто робити ударні провітрювання. На кілька хвилин відчиняти вікно повністю. За короткий проміжок часу стіни та вікно не встигнуть охолонути, а в приміщення надійде холодне повітря з необхідним киснем. Майте на увазі – для відчуття комфорту в приміщенні мають бути теплими навколишні предмети, а не повітря, оскільки за законами фізики людина віддає своє тепло не атмосфері, а тим же стінам, підлозі, стелі.

Читайте також: «Опалювальний сезон – частина військової операції». До чого готується влада?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: