Ярослав Коцюба Експерт- релігієзнавець

Чи має Філарет відмовитися від посади предстоятеля автокефальної УПЦ?

Патріарх Київської і всієї Руси-України Філарет

Без УПЦ КП, яку очолює патріарх Філарет ніякої незалежної Церкви в Україні сьогодні не було б

 Треба визнати, що в Константинопольському патріархаті скептично ставиться до кандидатури патріарха Філарета на посаду предстоятеля автокефальної УПЦ.

Один із найголовніших аргументів той, що Вселенський престол бачить нову Українську церкву позбавлену тягарів минулого, «розвантаженою» від старих політичних конфліктів. УПЦ має бути не національною або антиросійською, а однією з вільних церков православного світу, де діють однакові для всіх принципи та правила.

У Фанарі нагадають, що вінець слави завжди здобувався тими, хто всім жертвував, а не тими, хто не змогли витримати його ваги.

***
Єдине, про що можна було б нагадати Константинополю: без УПЦ КП, яку очолює патріарх Філарет, і яка протягом двох десятків років боролася за автокефалію, ніякої незалежної Церкви в Україні сьогодні не було б.

Та й чи буде істинною жертовністю з боку патріарха Філарета відмова від предстоятельства автокефальної УПЦ? Адже він має «жертвувати» і йти на компроміс лише через амбіції і примхи окремих ієрархів УПЦ МП, які колись зрадили митрополита Філарета, а тепер не хочуть бачити його своїм верховним архієпископом. То хто тоді має змирити свою гординю?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: