Ярослав Коцюба Експерт- релігієзнавець

Наш дід. Філарету - 90

Патріарх Філарет був і залишається активним діячем від першого дня проголошення Незалежності. Його ім’я завжди фігурувало у рейтингах топ-100 найвпливовіших людей України

Многая і благая літа, Ваше Святосте!

Сьогодні виповнюється 90 років Його Святості Патріарху Філарету. Його життя уособлює принцип, що боротися за правду потрібно до кінця.

Багато політиків то зникають, то знову з’являються у полі зору. Патріарх Філарет був і залишається активним діячем від першого дня проголошення Незалежності. Його ім’я завжди фігурувало у рейтингах топ-100 найвпливовіших людей України. Таким, як засвідчила історія з отриманням автокефалії, він залишився і дотепер.

Зараз точиться нездорова дискусія про те, чи має право Святійший носити титул патріарха, і чи не повинен він стати рядовим митрополитом, як того вимагає канонічне право.

Проте каноніки забувають, що митрополитом він був вже тоді, коли практично геть усі нинішні архієреї усіх 15 помісних Православних Церков, а то й їхні батьки, ще під стіл пішки ходили.

Патріарх Філарет ось уже понад 30 років має псевдо, яке вживається у внутрішніх колах Української Церкви. Його шанобливо називають «дідом», що в соціокультурному – і навіть у біблійному – сенсі є синонімом титулу «патріарх».

Многая і благая літа, Ваше Святосте!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: