Експерти розкажуть, як правильно вибирати, зберігати і готувати тріску

Експерти розкажуть, як правильно вибирати, зберігати і готувати тріску
Тріска допомагає знизити рівень «поганого» холестерину

Тріска багата жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, і є протизапальним засобом

У середу, 25 березня, о 10:00 на «Інтері» вийде новий випуск «Корисної програми», присвячений трісці. Це один з найпопулярніших видів морської риби. Страви з неї вважаються національними в Норвегії, Іспанії, Франції та Португалії. Ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розкажуть, чим цінні м'ясо і печінка цієї риби, а також - як правильно її вибирати, зберігати і готувати.

З точки зору кулінарії і медицини, тріска - ідеальна риба. М'яке, практично безкісткове біле м'ясо тріски прекрасно підходить для приготування різноманітних страв. А завдяки мінімальній кількості жиру цей продукт можна віднести до дієтичних. Купити охолоджену рибу або консервовану печінку тріски сьогодні не проблема. Але вибрати якісний продукт - непросте завдання. Звідки з'являється ця риба в містах, далеких від моря? В яких умовах вона повинна зберігатися? І чим особливо корисна тріска?

«Тріска багата жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, тому вона є протизапальним засобом і допомагає знизити рівень «поганого» холестерину, - пояснює дієтолог Катерина Кондратюк. - Ця морська риба містить необхідні нашому організму мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, магній і багато інших. Вони зміцнюють кістки, покращують роботу мозку і серцево-судинної системи. Також в трісці багато йоду і цінного білка. Її м'ясо є дієтичним, а весь жир накопичується в печінці, вага якої може складати 3/4 від загальної ваги самої риби. З печінки тріски виробляють риб'ячий жир, а також її консервують і продають як самостійний продукт. Печінка цієї риби настільки корисна, що 30-40 грамів цього продукту в день можуть вирішити проблему авітамінозу. Але боротися з авітамінозом потрібно тільки під наглядом лікаря».

На що звертати увагу при виборі тріски? Якого кольору повинна бути її печінка? Чи правда, що ця риба накопичує в собі багато ртуті? Як правильно готувати страви з тріски? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук'яненко і експерти «Корисної програми»: дієтолог Катерина Кондратюк, фахівець рибної промисловості Віктор Сагайдак і експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.

Корисними порадами також поділиться зоряний гість ток-шоу - телеведучий В'ячеслав Соломка.

«Я не дуже великий поціновувач риби, але кілька разів їв дійсно смачну тріску - запечену під сиром і в гірчичному соусі, - зізнається В'ячеслав Соломка. - Головне в її приготуванні - зберегти соковитість страви і позбутися від сильного рибного запаху. М'ясо тріски досить сухе, тож найліпше її готувати в духовці, прикривши фольгою або загорнувши в рукав для запікання. У такому вигляді весь сік який виділиться в процесі приготування, не випарується, і страва вийде соковитою. До речі, моя мама у період вагітності та годування груддю приймала риб'ячий жир. Лікар рекомендував його як хороший засіб для розвитку інтелектуальних здібностей дитини. Як видно по мені, порада виявилася корисною».

Випуск ток-шоу «Корисна програма», присвячений трісці, дивіться завтра, 25 березня, в 10:00 на телеканалі «Інтер».

Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать і інші випуски «Корисної програми».

У четвер, 26 березня, о 10:00 на «Інтері» - прем'єрний випуск про те, на що звертати увагу при виборі сої.

Перші згадки про сою з'явилися більше 6 тис. років тому на Сході. Китайський імператор Та Теоу навіть проголосив цю культуру священною! Зараз «золоті боби» є одним з важливих продуктів в раціоні харчування людей по всьому світу. Напої на соєвому молоці, соєві котлети і тофу - вірні супутники здорового способу життя завдяки своїм поживним властивостям. Але щоб отримати користь від соєвих продуктів, потрібно навчитися їх правильно вибирати. Як відрізнити якісну сою від неякісної? В якому вигляді її краще вживати - у вигляді бобів або у вигляді перероблених продуктів? Що корисніше - соєве м'ясо, свинина або яловичина? Чим небезпечне ГМО-вмістке соєве м'ясо? Про це глядачі дізнаються в ток-шоу «Корисна програма» на телеканалі «Інтер». Зірковий гість випуску - співак Лері Вінн.

У п'ятницю, 27 березня, о 10:00 в ефірі «Інтера» - випуск «Корисної програми» про напівфабрикати.

Котлети, відбивні, шніцелі, нагетси, біфштекси, фрикадельки, тефтелі, кебаби, голубці, перці, чебуреки, млинчики ... Це далеко не повний перелік напівфабрикатів, які сьогодні є на прилавках продуктових магазинів. З чого складаються напівфабрикати і чи є в них щось корисне для організму? Яке м'ясо в них кладуть? На що звертати увагу при виборі цих продуктів? Як їх правильно зберігати і з якими продуктами краще вживати? Відповіді - в «Корисній програмі». Серед експертів цього випуску - співачка Марина Одольська.

А в суботу, 28 березня, о 10:00 на «Інтері» вийде повтор випуску «Корисної програми» про моркву.

Чи знаєте ви, що перша в світі морква була фіолетового кольору і гіркою на смак? Тому використовували тільки її бадилля, і то - виключно в лікувальних цілях. Звичні для нас помаранчеві, солодкі і соковиті плоди селекціонери вивели тільки в XVII столітті. І тепер без морквини не обходиться жодна господиня. Як правильно вибирати моркву? Чи вся вона однаково корисна? Як вживати моркву, щоб вона краще засвоювалася організмом. І чи покращиться від неї зір? Чи існує «корейська морква» в самій Кореї? На ці та багато інших питань відповіли експерти ток-шоу, серед яких - співачка Міла Нітіч.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: