Сенсу всіх відправляти на КТ нема. Ізраїльський реаніматолог розкритикував «мракобісся» української медицини

Сенсу всіх відправляти на КТ нема. Ізраїльський реаніматолог розкритикував «мракобісся» української медицини
Бриль наголосив, що більшість медиків повинні лікувати хворих на коронавірус за спеціальними протоколами

Борис Бриль: «Матове скло» – неспецифічний показник при Covid-19

Експерт в галузі доказової медицини, лікар-реаніматолог з Ізраїлю Борис Бриль розповів, чому немає сенсу робити комп’ютерну томографію всім потенційно хворим на коронавірус.

В інтерв’ю «Главкому» медик пояснив, коли треба робити КТ.

«Коли за результатами аналізу крові високі показники лейкоцитів і прокальцитоніну, тоді це бактеріальна пневмонія. А якщо ми говоримо про комп'ютерну томографію, то немає сенсу всіх туди відправляти, так як це неспецифічний показник при Covid-19. В описі знімка є вираз «матове скло». Воно є ознакою багатьох захворювань і немає ніякого сенсу пов'язувати це з підтвердженим коронавірусів. Лікування потрібно обґрунтовувати на клініці пацієнта», – наголосив медик.

Крім того, Бриль наголосив, що більшість медиків повинні лікувати хворих на коронавірус за спеціальними протоколами, а не за порадами більшості лікарів.

«Це радять міжнародні протоколи, які є у відкритому доступі – це CDC, Up To Date, університет Джонса Хопкінса, клініка Массачусетса. Це серйозні джерела інформації. А якби лікарі, не дай Бог, почали лікувати за моїми порадами або за порадами окремого лікаря, тоді порадника треба садити в тюрму, бо все потрібно підтверджувати дослідженнями. Тому завжди треба питати лікаря про протоколи. І є лікарні, які прислухаються, використовують ці протоколи. Але їх, на жаль, меншість. Мракобісся поки що процвітає», – пояснив медик.

Бриль додає, що ще ж потрібно зрозуміти, що протокол МОЗ передбачає лікування антибіотиками, тому лікарі не можуть йти проти МОЗ (11 листопада на сайті МОЗ розмістили оновлений протокол).

«Дуже важливо, щоб українські лікарі, які працюють з хворими Covid-19, читали дослідження, наприклад, тієї ж американської Асоціації інфекційних хвороб –  CDC або іншу світову літературу. Вони зобов'язані читати першоджерела англійською. Або треба призначити якогось відповідального в кожному шпиталі або в кожному регіоні. Цей відповідальний читатиме світові дослідження, перекладати їх з англійської (можна в перекладачі Google) і потім розповідати про ці дослідження. Можна раз в тиждень всім збиратися, запросити 100 лікарів і розповідати їм про нововведення. Це не проблема», – каже медичний експерт.

Нагадаємо, що лікар Комаровський розкрив простий спосіб розпізнати людину з коронавірусом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: