Супрун розповіла про користь та шкоду молока

Супрун розповіла про користь та шкоду молока

Близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці

Молоко та молочні продукти – те, що є в нашому раціоні від народження, та досить звична для нас їжа. Водночас існує багато міфів та тверджень щодо користі та шкоди молока, і в цілому щодо його природності для організму людини.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна у Facebook.

«Деякі дослідження вказують, що корисна мутація, яка дала нам можливість без проблем споживати молоко, відбулась, з точки зору еволюції, відносно недавно – приблизно в період одомашнення корів та кіз. З того часу молоко стало важливою складовою раціону – як хороше джерело поживних речовин, кальцію та вітаміну D», – йдеться у дописі керівниці МОЗ.

Вона зазначає, що молоко містить молочний цукор – лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактазу. Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом. Якщо така схема в організмі не спрацьовує – цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам нашої мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози.

Вироблення лактози відбувається у всіх ссавців у ранньому віці, водночас її активність з віком часто знижується. Тому «сприйняття» молока та молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному.

За словами медика, на сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Картина також різниться і глобально – лактозна непереносимість характерна для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту та Китаю, а на півночі Європи – люди перетравлюють її найкраще.

Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять наступне:

  • Надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі).
  • Споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.
Супрун застерігає: «Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що слід дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю».

Вона наголошує, що існують різні рекомендації щодо вживання молочних продуктів. Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів в день (одна порція, в даному випадку, прирівнюється до приблизно склянки рідкого продукту, або 40 г – для твердого сиру).

«Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів – проконсультуйтесь зі своїм лікарем», – резюмує Супрун.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: