Мільйон доларів за літак. Як Україна надурила окупантів

Війна і гроші
Мільйон доларів за літак. Як Україна надурила окупантів
За чотири місяці Кабмін не спромігся ухвалити спеціальний механізм, який дозволить виплачувати винагороду за здану бойову техніку росіян
фото з відкритих джерел

Уряд Шмигаля тихо поховав гучну ідею

1 квітня, у День дурнів, Верховна Рада ухвалила абсолютно серйозний і змістовний закон. Документ запровадив винагороди окупантами за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора. Заявлені суми вражають:

  • бойовий літак (винищувальної та штурмової авіації) – $1 млн;
  • бойовий вертоліт – $500 тисяч;
  • реактивна система залпового вогню – $25-35 тисяч;
  • танк, наземна артилерія (самохідна) – $100 тисяч;
  • бойова машина піхоти (десант), бронетранспортер, броньована розвідувально-дозорна машина – $50 тисяч;
  • корабель 1 або 2 рангу – $1 млн;
  • корабель 3 або 4 рангу – $500 тисяч;
  • судно військового (допоміжного) забезпечення – $200 тисяч.

Претендувати на високі виплати могли лише військовослужбовці збройних сил, інших силових структур Росії. Тоді ж офіційний сайт Ради радісно відрапортував: закон спрямований на зменшення негативних наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України та бойового потенціалу ворога.

(для перегляду – натисніть на документ)

Однак гучна ідея до цього часу залишилася на папері. Це підтвердив «Главкому» заступник директора департаменту фінансів Міністерства оборони полковник Андрій Муштук у відповіді на запит. Він пояснив: для того, щоб виплачувати кошти на руки окупантам, Кабмін міністрів повинен розробити спеціальний порядок.

До речі, про це згадується у самому законі. Навіть виписані конкретні терміни – 10 днів після набрання чинності закону. І цей термін сплив… в останніх числах квітня 2022 року!

Попри це полковник Муштук зазначив: за чотири місяці у Кабміні таки напрацювали «Порядок виплати військовослужбовцям збройних сил, інших силових структур російської федерації винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора». Наразі цей проєкт погодили відповідні державні інституції. І його таки планують винести на засідання Кабміну.

(для перегляду – натисніть на документ)

Тому поки не завершаться всі бюрократичні процедури казначейство не пропустить грошей з державної скарбниці за здані окупантами танки чи кораблі.  

Нагадаємо, що на початку березня державний концерн «Укроборонпром» теж заманював російських військових привабливою програмою. Зокрема, обіцяв заплатити премію $1 млн за викрадений або трофейний літак. Пілотам РФ, які готові брати участь у програмі, гарантували видачу громадянства вільної країни.

Тоді ж «Укроборонпром» заявляв, що платитиме $500 тис. за захоплений гелікоптер у робочому стані.

У середині березня радник голови МВС Віктор Андрусів повідомив, що російський солдат, який воював проти України, здав танк за винагороду. Йому буцімто мали заплатити $10 тис., але тільки після завершенню війни. Іще окупанту українська влада пообіцяла оформити документи на громадянство.

Крім цього, на початку війни розкидалися обіцянками міські голови і приватні фірми. Наприклад, мер Чернігова Владислав Атрошенко казав, що дасть мешканцям особисто від себе винагороду за знищення техніки та військових російських окупантів.

«Особиста премія від мене за спалений БТР – 150 тис. грн, БМП – 200 тис., танк – 250 тис., полонені або вбиті рашистсько-фашистські окупанти – $ 300 за кожного», – заявив чернігівський міський голова.

Столична охоронна компанія «Шериф» також заявляла про виплату винагороди за підбиту російську техніку.

«Кожному, хто підіб‘є, знешкодить або спалить танк агресора у Києві або Київській області – SHERIFF виплатить $1000», – сказано в повідомленні.

За іншу техніку компанія обіцяла давати $500.

Як відомо, в Україні триває 196-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Віталій Тараненко, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: