Провів за ґратами 16,5 років: суд звільнив довічно ув'язненого Володимира Панасенка

Провів за ґратами 16,5 років: суд звільнив довічно ув'язненого Володимира Панасенка
Львів'янин Володимир Панасенко не визнає своєї провини та буде боротися за справедливість далі
фото з відкритих джерел

Володимир Панасенко зміг звільнитися з ув’язнення через тяжку хворобу

 У зв'язку з хворобою Вінницький апеляційний суд звільнив від довічного позбавлення волі та подальшого відбування покарання львів'янина Володимира Панасенка. Він перебував у в'язниці 16 з половиною років та звинувачувався у замаху на вбивство директора ринку «Шувар» Романа Федишина. Про це повідомляє уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець.

Відразу з моменту призначення на посаду Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець взяв на особистий контроль справу Володимира Панасенка, який був засуджений до довічного позбавлення волі. За зверненням дочки ув’язненого, Тетяни Панасенко, омбудсман здійснював заходи з метою звільнення Панасенка у зв’язку з хворобою, яка не дозволяла останньому відбувати покарання в місцях позбавлення волі.

Так, зокрема працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, з метою дотримання процесуальних прав засудженого, здійснювали численні моніторингові виїзди на засідання Вінницького апеляційного суду, який розглядав апеляційну скаргу Володимира Панасенка на відмову суду першої інстанції звільнити його від  покарання за хворобою.

Крім цього, з метою звільнення довічно засудженого за станом здоров’я Омбудсман направляв подання та листи до Офісу Генерального прокурора. В поданні Уповноваженого була висловлена позиція останнього, зокрема щодо ризиків для життя чоловіка у разі продовження його перебування в місцях позбавлення волі. Серед іншого, Омбудсман надав доручення відповідному структурному підрозділу Секретаріату Уповноваженого – НПМ, який здійснив моніторинговий візит до установи відбування покарання Володимиром Панасенком.

Під час такого візиту було встановлено наявні порушення, пов’язані з неналежними умовами перебування ув’язнених у вказаній установі (в тому числі Панасенка, що, зокрема, прямо впливало на його стан здоров’я та неможливість продовження відбування покарання останнім в місцях несвободи).

У зв’язку з цим, Уповноважений надав захисникам Володимира висновок візиту НПМ, якому серед іншого була надана оцінка судом апеляційної інстанції. 23 травня 2023 року Вінницький апеляційний суд постановив звільнити Володимира Панасенка від подальшого відбування покарання – довічного позбавлення волі.

«Я всі шістнадцять з половиною років не визнавав своєї провини і не визнаю. Я боровся за своє життя і свободу з першого дня затримання. Я дуже дякую своїй сім'ї, яка всі ці роки на мене чекала, наповнювали життям. Давали мені віру, що у світі більше порядних людей. Так само хочу подякувати Вінницькому апеляційному суду. Там є судді, які керуються верховенством права і законом», – говорить Володимир Панасенко.

Нагадаємо, у листопаді 2006 року у Львові вчинили замах на директора ринку «Шувар» Романа Федишина. Автомобіль бізнесмена підірвали, він тоді отримав легкі травми, бо стояв трохи далі від машини. Натомість загинула 14-річна школярка Марія Куцинда, яка проходила повз.

Тоді у замаху на вбивство звинуватили трьох людей, зокрема ділового партнера Федишина – Володимира Панасенка. Слідство довело, що саме Панасенко був замовником замаху на життя Романа Федишина. Сам Панасенко із цим звинуваченням не погодився і оскаржував рішення про довічне ув'язнення у Львівському апеляційному суді та у Верховному Суді України, проте вирок був однаковим – довічне позбавлення волі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Скріншот відео
Блогерка знімала відео в TikTok і випадково зафільмувала своє звільнення: ролик став вірусним
«Феміністки гірші за русню»: кафе звільнило дівчину-баристу через дописи у Twitter
«Феміністки гірші за русню»: кафе звільнило дівчину-баристу через дописи у Twitter
Ракетний удар по Харківщині, уряд продовжив пільги на електроенергію. Головне за 25 квітня
Ракетний удар по Харківщині, уряд продовжив пільги на електроенергію. Головне за 25 квітня
Молодь розважалася в стародавній будівлі
Львівська молодь влаштувала гучну вечірку в Будинку вчених: деталі (відео)
До Саакашвілі запросили реабілітолога та розпочали важливі для покращення здоров'я процедури
Грузинський лікар заявляє, що Саакашвілі, який перетворився на скелет, в стані норми
Із нагоди Дня піхоти президент України вручив державні нагороди
«Держава стоїть, бо ви воюєте гідно»: Зеленський привітав піхотинців
Британія дасть далекобійні ракети, СБУ оголосила підозру екснардепам. Головне за 11 травня
Британія дасть далекобійні ракети, СБУ оголосила підозру екснардепам. Головне за 11 травня
 Пунктів пропуску на кордоні із Польщею стане більше
Голова Львівської митниці розповів, коли з'являться нові пункти пропуску та вбиральні
«Доки повішене тіло Путіна не прикрасить Кремль»: партизани РФ записали нове звернення
«Доки повішене тіло Путіна не прикрасить Кремль»: партизани РФ записали нове звернення
Дата публікації новини: