У Львові виник скандал із похованням зв’язкової Романа Шухевича

У Львові виник скандал із похованням зв’язкової Романа Шухевича
Поховання Дарії Гусяк відбудеться на Полі почесних поховань Меморіалу пам’яті героїв ОУН-УПА
фото з відкритих джерел

Із легендарною українкою попрощаються у понеділок, 15 серпня

У Львові виник скандал із похованням останньої зв’язкової командира Української повстанської армії Романа Шухевича Дарії Гусяк. Так, міська влада пропонувала, аби місцем останнього спочинку легендарної українки стало Марсове поле, тобто колишній радянський військовий меморіал. Це викликало обурення в суспільстві. Відтак міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, останнім прихистком Дарії Гусак стане Поле почесних поховань Меморіалу пам’яті героїв ОУН-УПА Личаківського кладовища.

«На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв’язкова Романа Шухевича, Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк», – написав Садовий.

Але проти цього місця виступив багаторічний політв’язень радянських таборів Юрій Шухевич, один із найближчих людей Дарії Гусяк. На його думку, зв'язкова має бути похована поряд зі своїми однодумцями та близькими друзями, зокрема Катериною Зарицькою, з якою вони разом проходили ув’язнення.

«До мене тільки зараз дійшло, що у Львові відбувається ганебний фарс. Міська влада не хоче дати дозвіл на поховання Дарії Гусяк – зв’язкової Романа Шухевича, жінки, яка відбула в таборах повні 25 років ув'язнення, на полі почесних поховань, що біля входу на Личаківський цвинтар. Пропонують інше почесне поле – разом з іншими ветеранами визвольних змагань. Але. Гусяк – це легенда і сталь. Людина, перед якою ми всі в боргу. І я знаю, що син командарма УПА Юрій Шухевич за те, щоб пані Дарія навічно лягла в рідну землю поряд зі своєю посестрою Катрусею Зарицькою. І поряд з кенотафом її командира. У шоці від цього неподобства. Андрій Садовий, ви робите помилку», – написав Вахтанг Кіпіані.

Із легендарною українкою попрощаються у понеділок, 15 серпня.

Нагадаємо, 12 серпня у віці 98 років відійшла у засвіти остання зв'язкова Романа Шухевича Дарія Гусяк, справжня мучениця і подвижниця. 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: