Польща дозволяє антиукраїнські випади через слабкість нашої держави, - історик

Польща дозволяє антиукраїнські випади через слабкість нашої держави, - історик

За словами Марчука, Україна недостатньо переймається власною історією

Завідувач відділу «Інститут дослідів Волині» Рівненського краєзнавчого музею, історик Ігор Марчук вважає, що зведення на Рівненщині пам’ятника польським солдатам, які «нищили наших мирних жителів під час Другої світової», свідчить про слабкість України. Про це він розказав у інтерв’ю «Главкому».

«Місцеві органи влади, на жаль, чомусь дивляться на це крізь пальці, - говорить Марчук. - Коли пам’ятник уже споруджено, важко ухвалювати рішення про його демонтаж чи легалізацію. На цьому етапі складніше боротися, тому що тоді протилежна сторона починає звинувачувати у нарузі над пам’яттю тощо. Так, тут проявляється слабкість української сторони».

Також Марчук вважає за проблему недостатнє висвітлення в українських ЗМІ історичної тематики. «Можливо, власники ЗМІ у нас не вважають за потрібне це робити і більше працюють на політичні, економічні замовлення. Чому так? Не знаю» - говорить він. Історик додає, що у популяризації теми власної історії держава сама має бути зацікавлена, робити якісь кроки. «А поки що в Україні багато наукових інституцій отримують мізерні кошти на свою діяльність. Тому говорити в цих умовах про заснування ще якихось видань не доводиться», - пояснює Марчук.

Нагадаємо, що 6 листопада на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період», на якому віце-консул Генерального консульства Польщі у Луцьку Марек Запур зробив декілька антиукраїнських заяв. 

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: