Спостерігачі чи «тітушки»? Другий фронт президентських виборів

вибори-2019
Спостерігачі чи «тітушки»? Другий фронт президентських виборів

Підрахунок голосів на виборах здійснюється за участю спостерігачів від громадськості

Кандидати готують армію «незалежних» спостерігачів за голосуванням. Першість у цій справі за колишніми регіоналами та прихильниками Порошенка

Починаючи з 3 січня, Центрвиборчком почав надавати дозволи громадським організаціям, які виявили бажання мати офіційних спостерігачів під час виборів президента України. Нагадаємо, перший тур голосування відбудеться 31 березня 2019 року. Головною вимогою до претендентів на допуск, згідно з частиною другою статті 69 Закону «Про вибори Президента України», є наявність у їхніх статутах норми, яка стосується виборчого процесу та спостереження за ним. У іншому випадку ЦВК спокійно залишить за бортом процесу таку організацію, відмовивши у наданні дозволу. З цих підстав, наприклад, вже було відмовлено громадській організації «Центр реформ, демократії та права» із Запоріжжя.

Є й інша сторона медалі. Ширму «прозорості та демократичного процесу» окремі кандидати у президенти можуть використати в інших цілях - для підвезення на виборчі дільниці молодиків спортивної зовнішності, яких навряд чи цікавитиме законність під час процесу волевиявлення. Звісно, кожен з них матиме при собі посвідчення офіційних спостерігачів від громадських організацій, котрі пройшли «фейс-контроль» ЦВК.

Першим дзвіночком стала поява на виборах-2019 ГО «Національні дружини» у ролі… спостерігачів. Цю організацію, здебільшого, складають колишні учасники бойових дій та молодь. Представників цієї організації часто можна помітити у формі з шевронами під час патрулювання вулиць у містах-мільйонниках, а також на акціях зі скандальним будівництвом і не лише ним. На початку минулого року глава МВС Арсен Аваков навіть вийшов з категоричною заявою, назвавши «парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, незаконними».

Заявилися на президентські вибори й громадські організації, члени яких напряму пов’язані з політиками. Приміром, Павло Жила з ГО «Центр промислової екології» є помічником нардепа від Опозиційного блоку Дмитра Колєснікова. Або керівник ГО  «Всеукраїнська правозахисна група «Верховенство права» Віталій Гунько працює помічником нардепа на платній основі від депгрупи «Партія «Відродження» та екс-регіонала Артема Ільюка.

Іван Добровольський і Юрій Гойда, які заснували ГО «Український центр демократичного суспільства»: до недавнього часу Добровольський рахувався оплачуваним помічником нардепа від БПП Сергія Алєксєєва. Натомість пан Гойда є діючим помічником нардепа від «Народного фронту» Михайла Хміля.

Голосування на виборчих дільницях. Фото з відкритих джерелГолосування на виборчих дільницях. Фото з відкритих джерел

Крім цього, добродії Добровольський та Гойда заснували у грудні 2018 року ще одну ГО «Інститут розвитку та сприяння демократії». Саме ця організація на початку січня 2019 року засвітилася у Хмельницькому під час роздачі її брошур «Дослідження громадської думки» так званим волонтерам, котрі мають виявляти прихильників чинного президента та підтримувати з ними зв'язок.

Нижче «Главком» наводить перелік громадських організацій, яким станом на 16 січня ЦВК дозволила спостерігати за президентськими виборами.

1. Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи»

 Організація існує з березня 2007 року. Її заснували кияни Фелікс Аронович, Вадим Вербський і Лариса Єрмак. З травня 2016 року на посаді керівника працює Андрій Долганов, він же помічник-консультант на громадських засадах нинішнього нардепа від «Опоблоку» Юрія Бойка. У Верховній Раді VI скликання Долганов працював помічником тодішнього «регіонала» Бойка на платній основі.

Також Долганов у 2010 році обрався депутатом Київської облради від Партії регіонів, а згодом став першим заступником голови ради. На позачергових виборах до парламенту у 2014 році балотувався в 110 окрузі з центром в Алчевську. Однак тут не вдалося провести голосування через окупацію території незаконними збройними формуваннями «ЛНР».

За даними ЗМІ, батько Андрія Долганова Вадим Долганов є прес-секретарем фонду Леоніда Кучми «Україна». В часи президентства Кучми керував каналом УТ-1, де вів одіозну програму «7 днів».

2. Громадська організація «Чернігівська правозахисна спілка»

 Діє з лютого 2015 року під керівництвом Євгенія Малецького. Останній був помічником нардепа VII скликання від ВО «Свобода» Руслана Марцінківа. У 2015 році йшов від партії «Укроп» до Чернігівської облради, але не став депутатом.

3. Громадська організація «Свідома Громадськість»

Створена у травні 2015 року мешканцями Василькова Київської області Оленою Субботовською і Наталію Калетнік. Остання записана керівником ГО. Також чоловік Калетнік є співробітником Національного антикорупційного бюро.

4. Громадська організація «Стоп корупції»

Засновниками київської ГО, яку зареєструвано у серпні 2015 року, є мешканці столиці Тарас Лилик, Богдан Хмельницький і Роман Бочкала. Ця організація відома антикорупційними викриттями, які виходили на президентському 5 каналі.

За відомостями сайту «Посіпаки», Тарас Лилик був помічником нардепа VI скликання від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Володимира Поляченка. Богдан Хмельницький є помічником діючого нардепа від «Народного фронту» Максима Полякова.

Роман Бочкала тривалий час працював військовим кореспондентом на телеканалі «Інтер», де висвітлював військові та громадянські конфлікти в Ірані, Афганістані, Сирії, Сомалі, Конго, Косово, Лівані, Руанді, Ліберії, Єгипті, а також російську військову агресію на сході України.

5. Громадська організація «Стоп нелегал»

Серед засновників присутній вищезгаданий Богдан Хмельницький із ГО «Стоп корупції». Зареєстрована у листопаді 2015 року.

6. Громадська організація «Центр професійної та трудової реабілітації інвалідів судової системи»

 Працює з травня 2004 року, теперішнім керівником записано Ольгу Бондар. З березня 2015 року — до липня 2017 року ГО очолював Максим Железняк, який був помічником за платній основі в нардепа від «Народного фронту» Дмитра Стеценка.

7. Громадська організація «Всеукраїнська правозахисна група «Верховенство права»

Зареєстровано організацію у червні 2008 року трьома мешканцями Дубровиці Рівненської області Оленою Кузьмич, Вікторією Аблогіною і Віталієм Гуньком. Останній є керівником цієї ГО. За даними сайту ВР, пан Гунько працює помічником нардепа на платній основі від депгрупи «Партія «Відродження» та екс-регіонала Артема Ільюка.

8. Громадська організація «Центр контролю передвиборчих програм»

Зареєстрована у Полтавській області у вересні 2015 року. Її співзасновник та керівник Богдан Василюк також очолює центральний виконавчий комітет Європейської партії України, лідером якої є екс-нардеп Микола Катеринчук. Крім цього, Василюк працював помічником Миколи Катеринчука у період його депутатства у Верховній Раді VII скликання.

9. Громадська організація «Рада з захисту законності та правопорядку»

У листопаді 2015 року її створили двоє одеситів Олександр Щелчков і Максим Головахін. Останні на місцевих виборах-2015 балотувався до Одеської міської ради від Опозиційного блоку, але не пройшов.

10. Громадська організація «Український центр демократичного суспільства»

Одна з наймолодших «геошок», яка слідкуватиме за волевиявленням громадян на президентських виборах. Її створено 21 грудня 2018 року киянами Іваном Добровольським і Юрієм Гойдою. До недавнього часу Добровольський рахувався оплачуваним помічником нардепа від БПП Сергія Алєксєєва. Натомість пан Гойда є діючим помічником нардепа від «Народного фронту» Михайла Хміля.

Крім цього, добродії Добровольський та Гойда заснували у грудні 2018 року ще одну ГО «Інститут розвитку та сприяння демократії». Саме ця організація на початку січня 2019 року засвітилася у Хмельницькому під час роздачі її брошур «Дослідження громадської думки» так званим волонтерам, котрі мають виявляти прихильників чинного президента та підтримувати з ними зв'язок.

11. Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «Опора»

 Одна з провідних неурядових та позапартійних організацій громадського контролю у сфері виборів, парламентаризму, освіти, місцевого самоврядування. Стабільно слідкує та виявляє порушення виборчого законодавства під час перегонів і вдень голосування.

Організацію у 2006 році заснували Ольга Айвазовська, Андрій Гевко (у 2014-2016 роках — заступник міністра освіти і науки) і Андрій Когут.

12. Громадська організація «Міжнародна ліга миру»

Заснована у вересні 2014 року мешканцем Чернігівської області Євгенієм Молчановим і киянином Русланом Гопкалом.

13. Громадська організація «Виборча платформа «Досвід»

Організація з’явилася у липні 2018 року і має реєстрацію у місті Слов’янськ Донецької області. Засновниками ГО записані місцеві мешканці Антоніна Шумакова і Олена Барабанова, а також харків’янин Микола Чернічкін, який є її керівником. Пані Шумакова на місцевих виборах-2015 працювала головою Слов’янської міської виборчої комісії за квотою Опозиційного блоку, а пан Чернічкін — входив до Харківської міської виборчої комісії за квотою Радикальної  партії Ляшка. Олена Барабанова є головою виконавчого комітету Донецької обласної організації політичної партії «Наш край».

14. Громадська організація «Рада громадської варти»

Інформація відсутня

15. Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України»

Дата створення КВУ — 20 лютого 1994 року. Нинішнім генеральним директором є Олексій Кошель.

Організація декларує себе як нейтральну до політичних партій та кандидатів; її відділення організації працюють у 24 областях та в понад 200 районах України.

До липня 2016 року «Комітет виборців України» очолював теперішній нардеп від БПП Олександр Черненко.

16. Громадська організація «Запорізький кризовий медіа центр»

Заснували організацію у серпні 2016 року нинішні регіональні представник і координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області Олена Дємєнєва та Сергій Бізденежний

17. Громадська організація «Національні дружини»

У травні 2017 року організацію зареєстрували кияни Ігор Кашка та Максим Плиска і мешканець Ірпеня Артем Клімін.

18. Громадська організація «Всеукраїнська асоціація учасників виборчого процесу»

Зареєстрована у Дніпрі наприкінці серпня 2018 року. Єдиним керівником зазначено Володимира Даниленка

19. Громадська організація «Ліга виборців»

З’явилася у квітні 2017 року. Реєстри вказають, що засновниками є мешканець Обухова Ігор Борисович Коротич і мешканка Ірпеня Юлія Сергіївна Ковалевська. Остання є ще керівницею ГО.

Ініціали вказаних осіб повністю співпадають з екс-нардепом від Партії регіонів Юлією Ковалевською і її колишнім помічником Ігорем Коротичем.

20. Громадська організація «Міжнародна організація «Тріумвірат»

Ще одна організація екс-«регіоналки» Юлії Ковалевської, про що підтверджує «Вікіпедія». Створена у червні 2011 року.

21. Громадська організація «Я за ЮВТ»

Організацію створили наприкінці липня 2018 року вихідці з партії «Батьківщина молода» Костянтин Рябець, Даніела Ковальова і Артем Дорофеєв. Усі троє регулярно передруковують дописи зі спільноти ФБ «Я за Тимошенко — Фан клуб».

22. Громадська організація «Захисник громадських прав»

Утворена в травні 2017 року киянином Романом Цирулевським і мешканцем Білої Церкви Олександром Сичем.

23. Громадська організація «Ліга волонтерів»

4 грудня 2018 року організацію зареєстрували мешканці Вінницької області (смт Теплик) Олена Кострійчук і Олександр Казачинський.

24. Громадська організація «Моніторингова місія за виборами в Україні у 2019 році»

До 21 листопада 2018 року організація називалася «Офіс парламентського міжфракційного депутатського об’єднання «Разом з людьми: за розвиток держави». Її заснували екс-секретар Слов’янської міської ради Донецької області Олег Зонтов, мешканка Краматорська Любов Толстогузова, киянин і колишній помічник нардепа VI скликання від ВО «Батьківщина» Міщенка Олександр Стичінський.

Крім цього, у 2014 року на позачергових виборах до парламенту Зонтов ішов від БПП по 47 мажоритарці і посів третє місце.

25. Громадська організація «Всеукраїнський департамент виявлення та протидії корупції в органах влади та місцевого самоврядування»

Заснована у жовтні 2013 року маріупольцем Павло Дьоміним і трьома мешканцями Києва Валерієм Зінченком, Сергієм Литвинцем і Дмитром Салімоновим.

26. Громадська організація «Центр промислової екології»

Організацію зареєстрували у вересні 2014 року кияни Павло Жила і Микола Романов. За часів президентства Януковича пан Жила очолював Державну екологічну інспекцію України. Нині є помічником нардепа від Опозиційного блоку Дмитра Колєснікова.

Микола Романов записаний помічником іншого нардепа від Опоблоку Дмитра Шпенова.

27. Громадська організація «Адвокат «Правозахисна група»

Організація діє з кінця червня 2015 року. До неї мають стосунок екс-перший заступник голови Київської облдержадміністрації Юрій Денисенко, колишній начальник управління юридичного забезпечення Київської ОДА Олександр Короленко і позаштатний радник першого заступника голови Київської ОДА, адвокат Віталій Чернілевський.

28. Громадська організація «Національна громадська безпека»

У вересні 2018 року ГО створили кияни Сергій Коптєлов і Богдан Тарасенко.

29. Громадська організація «Національний моніторинг»

Організацію створили у січні 2018 року двоє мешканців Харкова Дмитро Ткачов і Денис Черкашин. Ткачов є помічником нардепа Андрія Білецького на громадських засадах, а Черкашин - головою Дарницької районної громадської організації «Об’єднання «Самопоміч».

30. Громадська організація «Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії»

ГО створена у червні 2015 року мешканцями Луганської області Іваном Світличним і В’ячеславом Скрипником. 

Виборчі бюлетені. Фото з відкритих джерелВиборчі бюлетені. Фото з відкритих джерел

Показовим є те, що більшість ГО, які отримали дозволи ЦВК, з’явилися після Революції гідності. Більш того, сім з них – протягом 2018-го. І це говорить не лише про посилення контролю з боку громадського сектору. Подекуди прослідковується неприхована робота таких утворень на політичного хазяїна з метою забезпечити потрібний результат на виборах.

Принаймні шість з перелічених вище громадських організацій, в яких сидять люди близькі до біло-блакитного табору, підтримуватимуть кандидатів- вихідців з Опозиційного блоку; приблизно стільки ж – кандидата з провладного табору. Є організації на кшталт ГО «Я за ЮВТ», назва якої сама говорить, на кого працюватимуть її акредитовані спостерігачі на президентських виборах.

Таким чином, формується добротний загін людей, ролі яких давно розподілені виборчими штабами кандидатів у президенти. 

Далі буде...

Віталій Тараненко, для «Главкома».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: