3 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

3 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
Сьогодні треба привітати педагогів та військових територіальної оборони
Фото з відкритих джерел

У неділю, 3 жовтня – День вчителя в Україні

У суботу, 3 жовтня, відзначаємо:

  • День вчителя

День працівників освіти чи День освітянина відзначається у першу неділю жовтня. Встановлено Указом Президента України в 1994 році.

  • День територіальної оборони України

Резервний компонент Збройних сил України – Війська територіальної оборони, призначений для територіальної оборони і підпорядковується командуванню територіальної оборони, надійний елемент спокою всього українського суспільства.

14_main

Нагадаємо, що в кінці 2014 система територіальної оборони України змінилася. Це було прямо пов’язане з актом агресії з боку Росії. Навесні-влітку 2014 року в терміновому порядку були сформовані батальйони територіальної оборони, які були переформовані в мотопіхотні підрозділи і передані до складу бригад Сухопутних військ.

30 вересня 2020 року Президент України підписав Указ, яким встановлене це свято, і тепер відзначається щорічно в першу неділю жовтня.

Яке сьогодні релігійне свято

Церква 3 жовтня вшановує пам’ять святого Євстафія Римського – мученика, який раніше був воєначальником при імператорі Тітові і імператорі Трояні. Після того, як під час полювання він побачив образ Ісуса на хресті між рогами оленя, то вирішив прийняти християнство. Після цього хрестилися два сини Євстафія і дружина.

unnamed_03

Доля випробовувала Євстафія – його худоба вимерла, слуги загинули, а коли до влади прийшов імператор Адріан, то в країні стало процвітати язичництво. Оскільки Євстафій відмовився приносити жертву богам, за це він був замучений і убитий.

Народні прикмети й традиції

  • Вітер північний – скоро настануть холоди, а якщо вітер дме з південної сторони, то попереду буде багато теплих днів. Західний вітер віщує мокру погоду і опади, а північно-східний – сильні зливи.
  • Павутина літає і туман стоїть – осінь буде теплою, а зима настане нескоро.
  • Багато шишок на нижніх гілках – чекай ранніх морозів. Якщо шишок більше вгорі, то, згідно з прикметами, холодним буде кінець зими.
  • Якщо людина народилася 3 жовтня, то її талісманом є нефрит.

Що не можна робити сьогодні

  • Сьогодні не можна струшувати воду з вимитих рук.
  • Не варто робити подарунки у цей день.
  • Заборонено збирати за загальним столом 13 осіб одночасно.
  • Сьогодні не можна йти в ліс, бо можна легко заблукати.

Хто святкує день ангела

У неділю, 3 жовтня, іменини відзначають Михайло, Теодор, Євстратій, Олег, Мислислав, Ґерард, Тереза.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: