Іудейське свято Ханука: традиції і звичаї

Іудейське свято Ханука: традиції і звичаї
Одне з найбільших єврейських свят цьогоріч відзначається із вечора 28 листопада до 6 грудня
Фото з відкритих джерел

Сьогодні починається святкування Хануки, яка триває вісім днів

Ханука – це іудейське свято, яке відзначають євреї всього світу. Його також називають «Свято восьми свічок» або «Свято вогнів», а головним символом є світильник ханукія з запаленими вісьмома свічками.

Ханука в 2021 році починається ввечері 28 листопада і закінчується ввечері 6 грудня. Це єврейське свято чуда і перемоги добра над злом.

Коли святкують Хануку

Традиційно святкування Хануки триває вісім днів. Починається воно 25 числа місяця кіслева, який відповідає листопаду – грудню. У 2021 році Хануку святкують 28 листопада – 6 грудня.

Історія свята

Свято сягає корінням у часи, коли Іудея була під владою греків. У 175-164 роках роках до н.е. Іудеєю правив цар Антіох IV, який забороняв євреям вивчати Тору, дотримуватися іудейських традиції і розорив їхні храми. Тоді народ підняв повстання, що тривало три роки. Євреї здобули перемогу і скинули Антіоха, але під час повстання їхні святині були спаплюжені.

Після перемоги євреї піднялися на Храмову гору, щоб очистити і освятити осквернений Єрусалимський храм. Для цього потрібно було ритуальне масло, але його залишилося тільки на один день. Але сталося «диво Хануки» – лампада, запалена в храмі, горіла всі вісім днів, і цього вистачило, щоб повністю освятити храм.

На згадку про це люди запалюють вісім свічок, дякують Богові за диво і підтримку.

211

Традиції і звичаї

Протягом восьми днів євреї запалюють свічки у ханукії, щодня додаючи по одній: на перший день запалюють одну свічку, на другий – дві і так далі. Свічки встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені перед заходом сонця свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви.

Світло ханукальних свічок не можна використовувати в побутових цілях, наприклад, для роботи, читання тощо.

Заповідь запалювання ханукальних світильників обов'язкова для всіх, незалежно від матеріально становища. Після Хануки потрібно спалити масло і гноти, які залишилися.

У синагогах протягом восьми днів читають молитву подяки «Галель». Зберігся звичай виставляти на це свято ханукію у вікно, щоб перехожі могли її бачити. Так люди розповідають про «оприлюднення дива».

Як відзначають Хануку

Єврейські сім’ї влаштовують пишні застілля в ці дні. На Хануку готують оладки, пончики з дріжджового тіста («суфганійот») із різними начинками та латкес (наші деруни).

chanuhah_2

Дітям у ці дні дарують кишенькові гроші «Хануке-ґелт» та іграшки, пригощають їх солодощами.

Під час цього свята прийнято грати в ханукальну дзигу (дрейдл), на кожній із чотирьох граней якої написана перша буква слів фрази «Диво велике було тут» (якщо святкують в Ізраїлі) або «Диво велике було там» (у діаспорі).

Увесь час, поки горять ханукії, жінкам заборонено працювати – це символ глибокої вдячності жінок за чудо Хануки Всевишньому, оскільки знущання, яким піддавалися жінки під час грецького панування, були дуже важкими.

У дні Хануки заборонено оплакувати померлих. Це свято присвячують живим родичам – своїй родині, рідним і друзям. У дні Хануки не заведено постити і дотримуватися суворих дієт.

Нагадаємо, євреї встановлять у центрі Києва найбільшу Менору до святкування Хануки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: