НАТО: Україна – один з основних об’єктів російських ботів у Twitter

НАТО: Україна – один з основних об’єктів російських ботів у Twitter

Основний фокус ботів — Україна. Донбас згадується у чотири рази більше користувачами Twitter, ніж «Путін»

Геополітична боротьба навколо України, поруч з присутністю НАТО у країнах Балтії та Польщі, є одним із основних об’єктів уваги російських бот-акаунтів у соцмережі Twitter.

Про це свідчить дослідження Центру передового досвіду з питань стратегічних комунікацій НАТО.

«В цій секції досліджується, про що російськомовні боти говорять, коли вони не фокусуються на присутності НАТО в Балтії та Польщі... Хтось може очікувати, що фокус агрегованого контенту залишається про Балтію, чи, можливо, про Росію. Але це не так — Балтія згадується побічно, а пов’язані з Росією ключові слова представлені слабко. Натомість, основний фокус ботів — Україна. Донбас згадується у чотири рази більше користувачами Twitter, ніж «Путін», - йдеться у дослідженні за період 1 серпня - 31 жовтня.

Також боти були зосереджені на темах міжнародного тероризму, закордонних виборах і референдумі.

Зазначається, що пов’язані з людьми акаунти більше поширювали питання, пов’язані з ідеологією, Америкою, Заходом, конфліктом на сході України та російською політикою.

Боти займаються поширенням визначеного контенту, передусім, що стосується хаосу за кордоном.

Про саму Росію поширюється необразливий, некривдний контент. Незалежно від того, чи це створені ботом чи людиною повідомлення, вони лише посилюють позицію лояльних Кремлю медіа.

Згідно з даними NATO StratCom COE, хоча основний контент стосувався геополітики та міжнародних відносин, боти також поширювали непов’язані з політикою теми, які можна розбити  на два кластери – різноманітні служби знайомств та лінки для завантаження (піратського) контенту і фінансові послуги, подорожі, погода. Ці кластери свідчать про існування монетизованих акаунтів у Twitter, які  використовуються для просування політичної пропаганди.

Основним же предметом дослідження було згадування НАТО та країн Балтії (Латвія, Литва, Естонія) і Польщі у соцмережі Twitter.

Раніше повідомлялося, що Росія масово використовувала Twitter під час референдуму щодо Brexit.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: