Влада назвала прем'єр-міністра, який останнім закладав медичні запаси в Держрезерв

Влада назвала прем'єр-міністра, який останнім закладав медичні запаси в Держрезерв

Медичні запаси, які робились при Тимошенко, тепер стали країні у пригоді

Протерміновані медичні маски, закуплені ще при Тимошенко, цілком готові до використання, - голова Держрезерву

Голова Державного агентства резерву України Ярослав Погорілий пояснив ситуацію із медичними запасами, які були у розпорядженні Держрезерву на початок епідемії коронавірусу. За словами чиновника, ці запаси оновлювались ще за урядування Юлії Тимошенко. Тобто 10 років тому.  Про це Ярослав Погорілий розповів в інтерв’ю «Обозрєватєлю».

 «У 2009-2010 роки, в період епідемії свинячого грипу в Україні, урядом Юлії Тимошенко було ухвалено рішення закупити та закласти в Держрезерв «медицину». Кабмін вніс зміни в номенклатуру, виділив гроші з держбюджету та, окрім усього іншого, були закуплені медичні маски. Епідемія завершилася, і, як це в нас буває, всіх припинило цікавити питання наявності засобів захисту та їхнє оновлення. Адже в нас ніхто не думає на перспективу. Гроші на це не виділялися, а Міністерство охорони здоров'я заявило, що не бачить сенсу зберігати в Держрезерві «медицину». У травні 2019 року Кабінет міністрів України постановив передати всі медичні товари матеріального резерву Міністерству охорони здоров'я. Але так нічого й не передали, не знаю чому», – розповів Погорілий.

Посадовець зазначив, що у підсумку в середині лютого 2020 року  Держрезерв таки підписав з міністерством охорони здоров’я договір, але тільки 23 березня його представники остаточно забрали 10 млн масок, три пересувні рентгени, 60 апаратів штучної вентиляції легень і ще багато чого.

Відповідаючи на запитання про те, чому маски виявилися протермінованими, чиновник відповів, що маски, які зберігалися на складах, необхідно було продати. «Їхня придатність справді становить п'ять років, закладені вони були в 2010-му, а в 2015-му термін закінчився. Протерміновані ніхто не хотів брати. Держрезерв із 2013 року 24 рази проводив аукціони з продажу медичних масок, але зазнав фіаско. Ніхто не хотів їх купувати. Агентство вело прямі переговори з МОЗ. Там відповідали: "Ні, куди нам стільки". Час тягнувся. У січні 2020 року, коли постало питання про підготовку до протидії коронавірусу в Україні, уряд згадав, що в Держрезерві є медичні маски, та ухвалив рішення пришвидшити їх передавання Міністерству охорони здоров'я», – розповів очільник Держрезерву.

Погорілий зазначив, що 11 лютого 2020 року в Держрезерві підписали договір і підготував все до відвантаження. Однак представники відомства приїхали тільки за два тижні. «Так, останню партію масок МОЗ забрало тільки 23 березня 2020 року. З точки зору часу – так, вони протерміновані. З точки зору якості – вони цілком готові до використання. В одній із областей їх віддали на експертизу, щоб зрозуміти, чи можна їх носити, чи є в цьому сенс? Отримали ствердну відповідь про те, що їх цілком можна застосовувати», – сказав  посадовець.

На початку квітня стало відомо, що Україна вже розпал епідемії коронавірусу у світі, у січні-лютому 2020 року,  експортувала сотні тисяч  тонн медичних масок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: