Медичне забезпечення ЗСУ суттєво покращено? Безугла розповіла подробиці

Медичне забезпечення ЗСУ суттєво покращено? Безугла розповіла подробиці
у Комітеті Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки покращили медичне забезпечення військових
фото: Facebook Генерального штабу ЗСУ

У Раді розповіли про важливі кроки з покращення забезпечення наших захисників 

З моменту повномасштабного вторгнення російських окупантів розкрилося чимало проблем із забезпеченням ЗСУ. У наших захисників виявився гострий брак як озброєння, так і медичного обладнання, і з останнім «розібралися» у Комітеті Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, розповіла нардепка Мар'яна Безугла.

Безугла зазначила, що в рамках серйозного покращення медичного забезпечення українських захисників станом на 25 серпня:

  • Провели інвентаризацію медичних турнікетів у ЗСУ.
  • Направили звернення до Олексія Резнікова про наділення функцією закупівель медичного майна Міноборони.
  • Прийняли директиву про передачу центру підготовки бойових медиків до підпорядкування Командування Медичних сил ЗСУ.
  • Затвердили рішення щодо побудови сержантської вертикалі по лінії тактичної медицини, створено проєкт функціональних обов'язків посадових осіб.
  • Направили звернення до МОЗ щодо проведення сертифікації медичних турнікетів.
  • Узгодили проєкт постанови Кабміну про внесення змін до Порядку задоволення потреб сил безпеки та оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану.
  • Направили на державну реєстрацію до Мінюсту змін до Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ.
  • Збільшили мережу ВЛК шляхом їхнього розгортання у цивільних закладах охорони здоров'я.

Водночас Безугла наголосила на деяких проблемах у медичній системі ЗСУ. Наприклад, через відсутність механізму контролю якості індивідуальних медичних аптечок залишається невідомим, на підставі яких критеріїв його можна оцінювати, як і відповідність або невідповідність медичних турнікетів.

Своєю чергою, нардепка Соломія Бобровська розповіла «трохи» іншу версію роботи Комітету Ради з питань медичного обладнання ЗСУ. За її словами, перевірку турнікетів провели лише у 82-й бригаді, та й то візуально, без будь-яких лабораторних умов.

Щобільше, Бобровська наголосила, що існує наказ Головного штабу ЗСУ №7 від 07.01.2017, де чітко прописані усі медико-технічні вимоги складу аптечки, зокрема вимоги до перевірки турнікетів.

Нардепка відзначила: «Тема з аптечками зажовується і умисно спускається на гальма. Аптечки та турнікети - це вершина айсберга КМС. Ми ще не торкаємось ВЛК, лікування, реабілітації, підготовки бойових медиків і тд».

Нагадаємо, цього року з державного бюджету направили 5,5 млрд гривень субвенцій місцевим бюджетам на придбання житла та надання компенсацій сім'ям військових. Ця сума – найбільша, яка виділялася із державного бюджету за останні роки, і внаслідок цього близько 2000 сімей військових зможуть отримати квартири.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: