Сатанів та Путін. Що відомо про селище, яке обговорює вся Україна (фото)

Сатанів та Путін. Що відомо про селище, яке обговорює вся Україна (фото)
Історики та філологи й досі не дійшли згоди, звідки взявся чи не найколоритніший топонім України
фото: glavcom.ua

У Сатанові є цілюща вода, численні пам’ятки історії та запаморочливі краєвиди

Росіяни оголосили нову мету війни проти України. Так, на думку помічника секретаря Радбезу РФ Олексія Павлова, в нашій країні варто провести «десатанізацію». У цьому контексті українці пригадали, що мають чимало сіл та містечок із демонічними назвами. Зокрема, в мережі почали поширювати фото вказівника із топонімами Чортків і Сатанів. Тому «Главком» вирішив зібрати цікаві факти про населений пункт із незвичною назвою.

Сатанів – селище міського типу на Хмельниччині, бальнеологічний курорт. Розташоване на лівому березі річки Збруч, на території національного природного парку «Подільські Товтри». Мешкають у ньому трохи більше як дві тисячі людей. Тут є численні пам’ятки історії та запаморочливі краєвиди.

Що ж до чудернацької назви, то існує більше півтора десятка гіпотез її походження. Топонім виводять від санскритського слова «саті» – святість, свята істина та від санскритського ж «саті нава» – свята вода (натяк на місцеві цілющі джерела). Крім того, молдавською «сат» означає «велике село», а «сату ноу» – «нове село».

У містечку, зокрема, варто побачити зведену ще у XV столітті Кам’янецьку браму, Велику синагогу, останній діючий водяний млин на Хмельниччині, старий єврейський цвинтар.

У північній частині селища на високій надзбручанській кручі здіймаються величні руїни давнього замку. Колись це була одна з найбільших фортифікаційних споруд Поділля.

Нагадаємо, секретар Ради нацбезпеки в оборони України (РНБО) Олексій Данілов іронічно відреагував на заяву представника Ради безпеки РФ, який запропонував «десатанізувати» України. 

Більше про Сатанів читайте у статті Дмитра Полюховича: «Сатанів – райський куточок із пекельною назвою. Що подивитися на вихідні»

Читайте також: Кадиров, Гундяєв, Дугін. Навіщо Росія заговорила про пекло та сатану (показові відео)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: