Сурогатне материнство - нова експортна стаття України?

Сурогатне материнство  - нова експортна стаття України?

Іноземні пари, які хочуть отримати дитину, за послугами сурогатних матерів часто приїжджають в Україну

В Україні сурогатне материнство набуває популярності, тому що сюди часто звертаються подружжя іноземців з тих країн, де така практика не є доступною. Про це в інтерв’ю, опублікованому на  «Главкомі», розповіла директорка Департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги Громадської організації «Ла Страда – Україна», адвокат Марина Легенька.

«Останнім часом значно побільшало запитів (на послуги сурогатних матерів, - ред.) із-за кордону. За інформацією жінок, які нам телефонують, це переважно Німеччина, Франція, Бельгія, Іспанія. 90% - це країни ЄС», - уточнила Марина Легенька.

Більшість європейських країн сьогодні відмовляються від репродуктивної технології сурогатного материнства, натомість вона дозволена в Україні, Росії, Білорусі та деяких штатах США. Юрист розповідає, що для іноземців «український варіант» більш прийнятний, так як послуги сурогатної матері коштують тут набагато дешевше, ніж наприклад у США.

Вартість репродуктивної технології досить висока, так як замовники послуги оплачують не тільки гонорар сурогатній мамі, а й дорогі медичні процедури. Крім того, за необхідністю вони можуть оплачувати харчування і проживання сурогатній матері.

Винагорода при народженні здорової дитини від сурогатної матері в Україні дорівнює в середньому $10 тис, але інколи ця сума може досягати і $20 тис. Марина Легенька уточнює, що оплата залежить від того, скільки дітей виношує жінка, а також від того, який медичний заклад її обслуговує.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради пропонують обмежити сурогатне материнство в Україні і завдяки цьому «захистити права дітей». Відповідний законопроект №8625 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав дітей при використанні допоміжних репродуктивних технологій 19 липня направили на розгляд комітету.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: