У Вищій раді правосуддя пояснили, коли суди запрацюють в онлайн-режимі

У Вищій раді правосуддя пояснили, коли суди запрацюють в онлайн-режимі
ЄСІТС також передбачає створення особистого кабінету адвоката чи сторони у справі, де зберігатимуться всі матеріали, - Маловацький

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система мала запрацювати ще рік тому

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький стверджує, що українські суди мають запрацювати в онлайн-режимі вже до 1 травня цього року. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), за впровадження якої відповідає Державна судова адміністрація (ДСА) мала запрацювати ще рік тому, але виявилася технічно неготовою», - поінформував Маловацький.

Заступник голови Вищої ради правосуддя сказав, що вони звернулися до Державної судової адміністрації і поставили їм термін завершити роботу, яка дасть можливість розглядати справи онлайн, до 1 травня поточного року. «Вони вже зробили таку систему, і ми її тестуємо, перші рекомендації для її покращення вже направлені. Верховний Суд вже провів декілька засідань, використовуючи цю систему», - стверджує Маловацький

Заступник голови ВРП зазначив, що кожного тижня Державна судова адміністрація звітує перед ВРП про те, що вони зробили для впровадження системи. «Ефективність роботи ДСА буде оцінюватися значною мірою за результатами впровадження ЄСІТС.  Якщо ці результати будуть незадовільними – неминучі кадрові рішення. Тим більше, що в парламенті обговорюється питання щодо доцільності існування ДСА, особливо в умовах секвестру бюджету», - зауважив Маловацький.   

Заступник голови ВРП поінформував, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система повинна забезпечити поступовий перехід України від традиційного паперового правосуддя до системи електронного судочинства, що відповідає європейським стандартам. «Крім того, ЄСІТС передбачає створення особистого кабінету адвоката чи сторони у справі, де зберігатимуться всі матеріали. Передбачено й багато інших сервісів, які роблять доступ громадян до правосуддя доступнішим і дешевшим», - наголосив Маловацький.

До відома, Олексій Маловацький – колишній адвокат та ексдепутат Київської міськради від фракції «Удар-Солідарність». Був обраний членом Вищої ради правосуддя в 2017 та 2019 роках. В січні 2020 року його обрано заступником голови ВРП.

В 2017 році Вищу раду юстиції було реорганізовано в Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя  — колегіальний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за формуванням суддівського корпусу та додержанням професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Читайте більше: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: