В Україні бракує 30% суддів

В Україні бракує 30% суддів
На сьогодні є 467 кандидатів і ще приблизно 800 – в запасі, яких можна було б призначити, але ми цього не можемо зробити вже пів року, - заступник ВРП

«Після 2014 року суддівська професія почала сильно втрачати в авторитеті», - вважає заступник голови Вищої ради правосуддя

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький стверджує в інтерв’ю «Главкому», що в Україні не вистачає 30% суддів від їхньої загальної кількості.

«У нас недостатньо суддів, а із зарплатою в 38 тис. грн й без того велика кадрова проблема судової системи стане ще гострішою», - вважає заступник голови Вищої ради правосуддя.

Маловацький не знає чи залишаться обмеження в зарплатні після карантину, але запевняє, що судова система все це сприймає досить насторожено, тому і збільшується кількість заяв про відставку.

«На минулому засіданні ВРП прийняла рішення про відставку двох суддів Верховного Суду, до них нещодавно доєднався ще один суддя з кримінальної палати. Думаю, цей процес тільки починається», - наголосив заступник голови ВРП.

Маловацький каже, що дефіцит суддів у системі з’явився після 2014 року, коли суддівська професія почала сильно втрачати в авторитеті. «Друга проблема пов’язана з тим, що країна втратила частину територій, сподіваюся, що тимчасово. Хтось з суддів з тих територій переїхав на неокуповану частину, а хтось – ні. Потім з листопада 2019 року припинила діяльність Вища кваліфікаційна комісія суддів у зв’язку з ухваленням закону 193-IX (про внесення змін до Закону «Про судовий устрій і статус суддів»), значну частину положень якого Конституційний суд нещодавно визнав неконституційними. А без неї ВРП не може призначати суддів», - пояснив заступник голови Вищої ради правосуддя.

Маловацький додав, що на сьогодні є 467 кандидатів і ще приблизно 800 – в запасі, яких можна було б призначити, але ми цього не можемо зробити вже пів року. «Парламент, з одного боку, зупинив роботу старої ВККС, але нового закону не прийняв, і зараз у нас йде відтік суддів, яких просто ніким замінити», - зауважив заступник голови ВРП.

Водночас Миловацький зазначив, що Вища рада правосуддя намагається виправити ситуацію і з 27 квітня розпочне розгляд питань про внесення президенту подань про призначення суддів на посади до місцевих загальних судів. «Йдеться про тих 467 кандидатів, які отримали рекомендації для призначення на посади суддів ще під час роботи розформованої пізніше ВККС. Визначальним є те, що розгляд призначення суддів ВРП буде здійснювати в режимі відеоконференцій, що викликано карантином. Для цього ВРП довелося внести зміни до свого регламенту», - розповів Маловацький.

Як повідомлялося, 13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні проголосувала за зміни до бюджету-2020, а президент підписав закон 18 квітня.

До відома, Олексій Маловацький – колишній адвокат та ексдепутат Київської міськради від фракції «Удар-Солідарність». Був обраний членом Вищої ради правосуддя в 2017 та 2019 роках. В січні 2020 року його обрано заступником голови ВРП.

В 2017 році Вищу раду юстиції було реорганізовано в Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя  — колегіальний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за формуванням суддівського корпусу та додержанням професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: