У Вищій раді правосуддя скаржаться, що система відбору суддів занадто жорстка

У Вищій раді правосуддя скаржаться, що система відбору суддів занадто жорстка
Весь процес відбору суддів займає 2–2,5 роки, - Маловацький

Проблемою реформи є надзвичайно тривалий процес кваліфікаційного оцінювання суддів, - заступник голови Вищої ради правосуддя

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький стверджує, що сьогодні, аби стати суддею, треба пройти 15 стадій відбору і весь цей процес займає 2-2,5 роки. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

Маловацький вважає, що надзвичайно тривалий процес кваліфікаційного оцінювання суддів є проблемою реформи.

«Мені здається, це не виправдано і є ключовою причиною дефіциту кадрів в судовій системі та вікового перекосу в суддівському корпусі», - запевняє заступник голови Вищої ради правосуддя.

Маловацький каже, «Венеціанська комісія вже критикувала такий довготривалий відбір суддів та вказувала, що таке оцінювання можливо запровадити, як разовий та винятковий захід у наслідок  подій 2014 року».

На думку Маловацького, наразі потрібно спростити процедура добору суддів. «Це не значить, що можна набирати всіх, кого завгодно: вимоги під час здійснення правосуддя мають бути підвищені, але сама система добору – спрощена», - пояснив заступник голови ВРП.

Маловацький наголосив, що Верховний Суд має відігравати ключову роль стосовно вимог до правосуддя. «Він має формувати чітку практику, і всі суди – від першої інстанції до апеляції – повинні її дотримуватися, не маючи права відступу, якщо обставини справи не змінені. Якщо судді не будуть виконувати таку практику, то спочатку їх треба відсторонювати і вчити, а на другий раз – звільняти. Ось так би система запрацювала», - стверджує заступник голови ВРП.

Маловацький сподівається, що наступна реформа призведе до спрощення процедури «надзвичайного» кваліфікаційного оцінювання та добору суддів, а також переконає Верховний Суд, що він є судом права, який передусім покликаний формувати загальнообов’язкову практику».

До відома, Олексій Маловацький – колишній адвокат та ексдепутат Київської міськради від фракції «Удар-Солідарність». Був обраний членом Вищої ради правосуддя в 2017 та 2019 роках. В січні 2020 року його обрано заступником голови ВРП.

В 2017 році Вищу раду юстиції було реорганізовано в Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя  — колегіальний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за формуванням суддівського корпусу та додержанням професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Читайте більше:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: